2015.08.15-én szombaton került megrendezésre a Pusztai Íjászok szervezésében a III. Pusztai Íjász Viadal és Íjásztalálkozó. A rendkívüli meleg ellenére több, mint száznegyven íjász adta le a nevezését a versenyre, akik közel harminc településről érkeztek Pusztamonostorra. A hagyományőrzés jegyében a viadalon pusztai íjjal és favesszőkkel lehetett részt venni. Sokan jelentek meg történelmi ruhában korhű kiegészítőkkel, amivel jelentősen emelték a rendezvény színvonalát.

Az ünnepélyes megnyitón a Pusztai Íjászok köszöntötték a versenyzőket és a vendégeket. A Jászberényi Kürt Íjászainak kezdeményezésére hagyományteremtő módon közösen elénekelt Himnusz után elkezdődött a versengés.
Öt korosztályban a miniktől a szép korúakig, tíz kategóriában küzdöttek egymással és a kánikulával az íjászok. A legnépesebb mezőny a felnőtt férfiaknál volt, ahol a győztesnek (Tanyi Károly mezőkövesdi íjász) hatvanhárom ellenfelénél kellett jobb eredményt elérnie.

A rendezők a művelődési ház kertjében kialakított húsz céllal komoly próba elé állították a résztvevőket. Voltak 2D, 3D, mozgó ügyességi célok és egy százharminc méteres távlövés is. Amikor minden versenyző teljesítette a kitűzött pályát következett a közös ebéd, babgulyás Czitán Mátyás módra. Az ebéd ideje alatt lehetőség volt pihenni és felkészülni az egyéni és csapat párbajra. A jó hangulatú párbajok után eredményhirdetéssel zárult a nap.

Az első három helyezett érem, oklevél és tárgyjutalom díjazásban részesült. Az összes induló közül a legjobb eredményt Russvai László érte el 411-ponttal, aki Jászapátiról jött és senior férfi kategóriában indult.

Gratulálunk a helyezetteknek, reméljük mindenki jól érezte magát és 2016-ban szintén ilyen sokan (vagy még többen) ellátogatnak hozzánk.

A Pusztai Íjászok bíznak abban, hogy jövőre hasonló összefogással és támogatással megrendezhetik a IV. Pusztai Íjász Viadalt és Íjásztalálkozót is.

Az viadal teljes eredménylistája és képei megtalálhatóak a Pusztai Íjászok oldalán:

https://www.facebook.com/pages/Pusztai-%C3%8Dj%C3%A1sz/180187018809038

T.E.