Jászdózsa község önkormányzata Huszárkonyha címmel, immár 3. alkalommal főzőversenyt hirdet.
A verseny célja a magyar gasztronómia népszerűsítése, gazdagítása, de ugyanakkor új ételek megalkotása, és ez által az alkotókedv, a hagyományokból táplálkozó kultúraépítés ösztönzése, valamint a Tavaszi Emlékhadjárat színesítése, népszerűsítése Jászdózsán.

A verseny helyszíne: a Szent Mihály tér, Templom melletti rész
Ideje: 2013. április 3. szerda 8 óra
Nevezési díj nincs
Helyfoglalás: 7 órától
Értékelés: 13 órától
Nevezési feltételek, követendő szabályok, példázatok:
– A főzőegységek egyénileg vagy csapatban is jelentkezhetnek.
– A tűzrakáshoz fa használata szükséges.
– A részvevők népviseletben, hagyományőrző egyenruhában, vagy ma is használatos egyenruhában (pl. rendőr, tűzoltó, vasutas stb.), esetleg valamilyen mesterségre utaló öltözékben (pl. szakács, kertész, földműves stb.) vehetnek részt.
– Előnyös, ha az étel elnevezése összhangban van az öltözettel, egyébként pedig találó, esetleg szellemes. Például szerencsés, ha a huszárgulyást huszár készíti, a betyárgombócot betyár, az ördögvére levest fekete galuskával meg akár az Ördög. Az idegen hangzású szavak használata kerülendő!
– A felhasználható alapanyagok lehetőleg a Kárpát-medencéből származzanak, kivétel a magyar konyhában már régóta meghonosodott ételek (pl. rizs)!
– A főzőeszközök lehetőleg „eredetiek” legyenek, tehát kerülendő a műanyagok használata, de a műanyag üdítőitalos flaskák sem tartoznak a megfelelő összképhez.
– A tálalás legalább olyan fontos szempont az étel elbírálásánál, mint az étel minősége, az étel elnevezése és a hagyományőrző külsőségek (öltözet, főzőeszközök).
– Amikor az étel elkészült, egy hagyományőrző képet (fényképezéshez) kell összeállítani.
Ebben általában benne van a szépen tálalt étel, mögötte a készítőikkel. Mindez ötletekkel tűzdelve ugyancsak bírálati szempont.
A legsikeresebb ételek receptje megjelenik a Dósai Hírekben, készítőik nevével feltüntetve.
Mit biztosítanak a rendezők?
– helyszínt, szervezést, lebonyolítását
– a Bíráló Bizottság összeállítását és
felkérését
– vízvételi lehetőséget
– fényképészt
– széket és asztalt
– emlékokleveleket
– az első három helyezettnek díjakat
Mit hozzanak magukkal a versenyzők?
– alapanyagokat
– sütő-főző eszközöket
– tűzifát
– a terítékhez szükséges eszközöket
– a recept leírását, az étel nevével és az étel
készítőinek nevével ellátva
Az ételek árusítása nem megengedett.
A csapatok az ételeket saját felelősségükre fogyaszthatják.
Érdeklődni, jelentkezni: 2013. március 28.(csütörtök)
Zsidei Andrásné
Tel.: 70/779-5363

Nevezési lap elérhető itt!