Egyre többen fogyasztanak mézet Magyarországon, ez a tudatos táplálkozás fejlődését és a javuló jövedelmi viszonyokat tükrözi – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár a XXVIII. jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján szombaton.

Czerván György kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan szorgalmazza, hogy “a hazai termékek legjobbika” a lehető legrövidebb úton, Magyarországon találjon gazdára, a magyar fogyasztók asztalának kínálatát gazdagítsa, az ő egészségüket szolgálja. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár az országosan kiemelkedő mézhozam ötödik éve várat magára és idén is gyenge- közepes méhészévet tudhatnak a méhészek maguk mögött, a méhészeti ágazat továbbra sem veszített vonzerejéből. Hozzátette: a hazai méhállomány méhcsaládjainak száma meghaladja az egymilliót, ami európai szinten Görögország után a második legnagyobb méhsűrűséget jelenti, csaknem 20 ezer méhész foglalkozik ezzel a szakmával.

“Mézünk többségében a nyugatra fekvő országok fogyasztóinak asztalára kerül” – tette hozzá Czerván György. Ehhez kapcsolódóan az államtitkár szólt az ágazat eredményességét jelentősen befolyásoló magyar méhészeti nemzeti programról is. Czerván György szólt arról, hogy 2016 augusztusától a méhészeti nemzeti program jogszabályi háttere megváltozik, a korábbi jogcímek mellett a termékfejlesztést és a piacra jutást segítő alprogramon is dolgozik az agrártárca.

A megnyitó után a 2015-ben alapított Zsidei Barnabás-díjat a jászapáti származású, jelenleg Gödöllőn élő Ludányi István méhész vehette át Zsidei Barnabás özvegyétől.

A húsz éve elhunyt jászdózsai származású Zsidei Barnabás méhészeti szakírói tevékenységét, gyakorlati és kutató munkáját mintegy ezer cikk, háromszáz hazai és külföldi előadás és 170 ezer saját nevelésű méhanya tanúsítja.

A mézvásárral egybekötött nemzetközi méhésztalálkozó a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseménye.
A hazai és külföldi kiállítók többsége méhészeti eszközgyártóként és forgalmazóként kínálja áruját, a mézből készült termékek eladói pedig kóstolókkal és bemutatókkal invitálták a vevőket standjukhoz.

A rendezvény szakmai részén a méhészeti termékek a gyógyászatban betöltött szerepéről, a magyar és lengyel méhészegyesületek együttműködési lehetőségéről, a méhes megporzás jelentőségéről, a mézpiaci elemzésekről, valamint az Országos Magyar Méhész Egyesület munkájáról esett szó.

MTI