A nagy hőség ellenére is számos érdeklődő látogatott ki szombaton a Nemzeti Vágta Jászsági Selejtező Futamára.
Az ünnepélyes megnyitó a nevezett települések és versenyzőik bevonulásával vette kezdetét, majd a versenyzők fogadalomtétele következett. Dr. Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere a nagy hőségre való tekintettel rövidre fogta köszöntőjét sikeres versenyzést kívánva az indulóknak. Babucs Zoltán hadtörténész az ez évi Vágta arcára, Csomortányi Lajosra, a 14-es Lehel Huszárezred őrnagyára emlékezett.

Az ünnepélyes megnyitó után következtek az előselejtező futamok.

Elsőként Tállya, Jászivány, Jászszentandrás és Jászberény versenyzői álltak rajthoz. A futamban Vas Jennifer és lova Április bizonyult a leggyorsabbnak, így ők jutottak a délutáni döntőbe.
A második előselejtező futamban Atkár, Galgahévíz és Nyírbogdány versenyzői vágtáztak településük dicsőségéért. Ebből a körből Nyírbogdány képviselője jutott tovább.
A harmadik futam Maglód, Jászapáti és Jászkisér lovasai között zajlott. A futamot Maglód versenyzője nyerte.
Végül a negyedik, egyben utolsó előselejtező futamban Jászdózsa, Jászfényszaru és Pusztamonostor képviseletében startoltak a versenyzők, Jászdózsa lovasának győzelmével.
Így a Jászságban első alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta Jászsági Előfutamának délutáni döntőjébe Tállya, Nyírbogdány, Maglód és Jászdózsa versenyzői jutottak be.

Az előselejtező futamok és a döntő között kulturális programok szórakoztatták a sátrak árnyékában meghúzódó közönséget. A színpadon fellépett a Lehel Vezér Gimnázium férfikara és a hétszeres Aranypáva díjas jászberényi Kossuth Népdalkör.

Délután a lovas kaszkadőr bemutatót követően egy igazán izgalmas és mindenki számára szórakoztató programnak lehettünk részesei. A települések csapatai kocsitoló versenyben mérték össze erejüket. Ezúttal a kocsikat kétlábúak húzták és tolták, nemcsak egymással, hanem a hősséggel is küzdve.
Az “előfutamok” után a versenyben harmadikként Jászapáti csapata végzett. A döntőben Kocs és Jászdózsa állhatott rajthoz. A verseny végül Jászdózsa csapatának győzelmével zárult, így Kocs versenyzői ezüstérmet vihettek haza.

A Jászsági Vágta döntőjére délután öt órakor került sor. Egy sajnálatos, előre nem látott esemény miatt a Jászdózsa képviseletében induló versenyző nem tudott részt venni a döntőben, ezért csak Tállya, Nyírbogdány és Maglód versenyzői álltak rajthoz.
A döntő Vas Jennifer és Április nevű lova győzelmével zárult, akik Tállya képviseletében indultak a Vágtán. Másodikként Nyírbogdány versenyzője Garai Richárd és Maxim Rambo nevű lova ért a célba. Így ők nyerték meg az indulási jogot a fővárosban szeptember 18-20-a között megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára.
A legjobbak mellett az előselejtezőt szervező város, azaz Jászberény, további egy versenyzőt delegálhat a budapesti vágtára.

Gratulálunk minden rajthoz állt indulónak!

A Jászsági Vágtáról készült képeink megtekinthetők Facebookos oldalunkon.