A birsalmát jól megmossuk. Van aki héjastól főzi, de én meghámoztam és úgy daraboltam fel. Egy pici vizet tettem alá és megpároltam. A vizébe belefacsartam egy citromot, adtam hozzá egy pici kurkumát és egy pici gyömbért. Amikor megfőtt összeturmixoltam és addig főztem amíg besűrűsödött. Ez a művelet tart legtovább, de megéri, mert attól lesz kemény a sajtunk, ha a vizet elfőzzük belőle. Adtam hozzá kilónként 40 deka cukrot és még így is főztem 10-15 percig.
Folpack-kal bélelt formába öntöttem és hagytam szikkadni, majd másnap kiborítottam egy sütőpapírra, lehúztam a fóliát, hogy az a fele is megszikkadjon. Pár napig forgattam míg szeletelhető nem lett.

Nekem most nem volt dióm, de azt is lehet beleszórni, mert még ízletesebb lesz.

Papírdobozban tárolva hónapokig eláll.