eperlekvár

A jól átmosott, lecsepegtetett epret egy megfelelő méretű lábasban kézzel összenyomkodok, majd kg-ként 30-40 dkg (ízlés szerint) cukrot teszek hozzá. Egy éjszakát állni hagyom.
Másnap felforralom. Vigyázni kell, mert habzik és forráskor kifut. Amikor már forr a habot leszedem róla és kisebb lángon főzöm tovább. Néha-néha megkeverem.
Kb. két óra múlva a felét csavaros üvegekbe töltöm és száraz dunsztba teszem. Ez kiváló lesz eperöntetnek, akár jégkrémre, akár sütikre.
A másik felét tovább forralom, és amikor már elérte a megfelelő sűrűséget ezt is üvegekbe töltöm és mehet a dunsztba.

A száraz dunszt nekem annyit jelent, hogy egy műanyag ládába (a karton doboz is jó) rakom az üvegeket és pléddel jól betakargatom. Addig hagyom így amíg teljesen kihűl a lekvár, kb. másnap szedem ki és rakom a kamrába.

Megéri a fáradtságot, mert egy biztos ilyen finom öntetet és lekvárt az üzletben nem veszünk 🙂