A töltött káposztát én mindig sütni való kolbászból készítem. Egy kiló kolbászhoz adok fél csomag árpakását (gersli vagy hántolt árpa) és teszek hozzá 2-3 tojást. Az egészet jól összekeverem, ízesítést nem igényel.
A savanyú káposztát átöblítem, így nem lesz annyira savanyú, majd a masszát a hasábokba tekerem. Ha nincs hasáb akkor gombócokat készítek.

Egy lábas aljára szórom a káposzta felét, erre rakom a töltéseket, vágok rá egy jó nagy fej vöröshagymát, majd ráteszem a maradék káposztát. Felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje és fedő alatt, lassú tűzön főzöm. Nem keverem, csak a lábast mozgatom időnként.

Amikor megfőtt – egy töltést meg szoktam kóstolni, mert az árpakásának idő kell – jó sűrű pirospaprikás rántással berántom. Előtte azonban kiszedem a töltéseket, hogy jól össze lehessen keverni a rántást a káposztával. Ha összeforrott szépen visszateszem a töltéseket.