Beáztatunk két szikkadt zsömlét, vagy 2-3 szelet kenyeret. Közben egy jó nagy fej lila hagymát felkockázunk és pici olajon épphogy megfonnyasztunk, majd hozzáadjuk a különféle zöldségeket – kit mit szeret -, picit megsózzuk és enyhén megpároljuk. Amikor kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a kifacsart zsömléket és 2 nyers tojást. Sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk.
Közben egy fazékban felteszünk 2-3 liter vizet forrni.
Folpackból akkora darabokat vágunk, hogy a végeit össze tudjuk csomózni, és ráhalmozzuk a masszánkat (ez a mennyiség 4 rudacskát ad). Felcsavarjuk és megcsomózzuk a végeit.
A forrásban lévő vízben megfőzzük a rudacskáinkat, ez kb. 10 perc. Valójában csak a tojás nyers benne, úgyhogy hosszú főzést nem igényel.
Amikor kész kiszedjük és hagyjuk kihűlni. Hidegen, jó éles késsel felszeleteljük.
Kínálhatjuk salátával, de magában is finom.

Tipp: Gazdagíthatjuk csirkemájjal, esetleg tehetünk bele májkrémet.