Ostoros kalács

A tésztát összeállítom, kelesztés után 6 részre osztom. Közben elkészítem a tölteléket; a cukrot, a vajat habosra keverem, majd hozzáadom a fahéjat.(dunántúlon kakaóport)

Ezalatt megkel a tészta (kb.: fél óra). A kelesztés után mindegyik darabot kinyújtom olyan vékonyra, amennyire csak lehet. Mind a hat darabot egyenletesen megkenem a töltelékkel és megszórom a mazsolával. A töltelékkel lekent tésztákat felcsavarom, mint ahogy a rétest szoktuk. 3 ágat összefonok, így két „ostor” lesz.

Magas falú tepsibe teszem, ami ki van zsírozva vagy olajozva. Fél órát kelesztem, a tészta felületét egyenletesen lekenem tojással a sütés előtt.

Hozzávalók (3db-hoz):

Tésztához: liszt 1 kg, étolaj 0,1 kg, élesztő 0,05 kg, kristály cukor 0,06 kg, 1 db tojás, 3 db sárgája, 0,3 l tej, só

Töltelék: 0,25 kg vaj, 0,2 kg porcukor, 0,03 kg fahéj, 0,15 kg mazsola,

Gyűjtötte: Csendesné
Elmondta: Katona Istvánné Jászapáti Petőfi u.52.

A Receptek rovat támogatója ezúttal a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés