Pogácsa

Ez a pogácsa úgy született, hogy a hűtőből összeszedtem a maradékokat és pogácsa tésztába tettem. Jól sikerült, azóta gyakran sütöm. Annál finomabb, minél többféle íz kerül bele.
Finom hagymával, vagy gombával ízesített tömlős sajttal is.

Egy kiló liszt, 5 dkg élesztő, kb. 40 dkg zsiradék (margarin, zsír). A zsír legyen a több. Teszünk bele még magyaros vajkrémet, körözöttet, vagy tömlős sajtot, esetleg túrót (bármi, ami maradék van a hűtőben).
A zsiradékot elmorzsoljuk a liszttel, az élesztőt felfuttatjuk kicsi tejben, adunk hozzá egy kicsi tejfölt, egy tojást és egynek a sárgáját. Könnyen kezelhető tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk és háromszor hajtogatjuk fél-fél óra elteltével.
Végül kinyújtjuk, szaggatjuk, tojással megkenjük és teszünk a tetejére sajtot, vagy tökmagot, esetleg köménymagot, diót.

A pogácsát mindig magas hőfokon sütjük, különben kiszárad.

Beküldte Rozika Jászberényből.

Köszönjük Neki!

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés