Nehézség: 2
Mi kell hozzá?
Különböző méretű tobozok
Filc vagy egyéb textil
Vatta
Madzag
Olló
Ragasztó

Így készítsd el:

Ha Te sem nyáron kezdted az adventi felkészülést, de olcsó toboz díszekre vágysz, még most sem késő a természetes lelőhelyükön keresni a lehullott tobozokat! Irány az erdő, és csipegess össze néhány valamire való tobozt! Otthon tedd őket a sütőbe 10-20 percre (kb 150°C-on) Ezzel az esetleges lakókat 100%-osan elteszed láb alól, és nem utolsó sorban a vizes tobozok a meleg hatására kinyílnak, és szép formásak lesznek. Figyelj, hogy ne süsd ki őket túlságosan, mert megbarnulnak!

Kezdődhet a manógyártás.
A filcből kinyesel egy kisebb darabot, és az alább bemutatott módon manósipkát formázol belőle, majd jól összevarrod vagy ragasztod. (Szükség esetén tömd ki a vattával a belsejét, hogy teltebbnek hasson!

Válassz ki egy megfelelő tobozt, majd a „fenekét” tekerd körbe (a pikkelyek között vezetve) egy kb 15 cm-es dróttal! (A drót hossza tobozmérettől függ, amit a képen látsz egy kb 15cm-es darabból készült.)

Ha megvagy, húzd a toboz „fejébe” a sipkát és ragaszd hozzá a tobozhoz!Ragasztás előtt a maradék égbe meredő drótot a képen látható módon vezesd át sapkán!

Miután megszáradt és stabilnak érzed a fentieket, készíts el a manó orrát és szakállát! A szakáll elkészítéséhez tökéletesen megfelel a hagyományos háztartási vatta is, de ennél szofisztikáltabb anyagot is használhatsz, pl.: gyapjút vagy szőrmét. Elsőként ezt ragaszd fel a tobozra! Ezután az orrhoz fogj egy kisebb darab sapitól eltérő színű textilt, csomagolj bele egy kis vattát, kösd el, és ragaszd fel! Szintén egyszerű orrot kapsz, ha gyöngyöt vagy gyapjúcsomót rögzítesz a szakáll és a sapka közé.

Végezetül, a sapka végére készíts akasztót a kikandikáló drótból!
(A menőbb manósapkát kapsz, ha a sapka belsejében lévő drótot cikkcakkban meghajlítod!)

Az elkészült manókat felhasználhatod ablak- vagy ajtódíszként, de a karácsonyfán is jól mutatnak majd!