A csendes gyilkos egész évben veszélyt jelent

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet néhány fontos teendőre:

  • Ne üzemeltesse egyszerre a konyhai páraelszívót és a fürdőszobai vízmelegítőt!
  • A szén-monoxid felhalmozódása nem csak a fűtési szezonban veszélyeztető tényező, egész évben problémát jelenthet.
  • Kérjen azonnali orvosi segítséget (Mentők 104, Központi segélykérő: 112), ha szén-monoxid-mérgezés tünetei jelentkeznek, pl. fejfájás, hányinger, eszméletvesztés, stb. és tájékoztassa az orvost, hogy feltételezhetően szén-monoxid-mérgezésről van szó!
  • Ha jelez a mérőműszer, akkor nyissa ki az összes ajtót és ablakot, hogy a helyiségeket alaposan kiszellőztesse és a szén-monoxid szint csökkenjen!
  • Páraelszívó beépítése előtt kérje ki szaktervező véleményét!

 

Bejelzett a szén-monoxid-mérő berendezés egy kisújszállási lakásban hétfőn este. A mérőműszer a fürdőszobában jelzett, ahol kéménybe kötött gázüzemű átfolyós vízmelegítő üzemelt.
A lakókat a mentők is megvizsgálták, mérgezésre utaló tüneteket nem találtak.

A karcagi hivatásos tűzoltók helyszínen folytatott vizsgálatai azt mutatták, hogy a konyhai páraelszívó és a vízmelegítő együttes üzemelése okozott gondot, ezt érzékelte a szén-monoxid-mérő berendezés, a fürdőszobába valóban visszaáramlott a vízmelegítő égésterméke. A helyszínre érkező gázszolgáltató szakember a vízmelegítőt kizárta a fogyasztásból, amíg a kéményseprő-ipari szerv a kéményt meg nem vizsgálja, illetve amíg megoldás nem születik arra, hogy a páraelszívót és a vízmelegítőt ne lehessen egyidejűleg használni. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x