A Biztonságos Internet Nap jegyében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait olvashatják.

Napjainkban szinte már természetessé vált, hogy fényképeinket közzétesszük az interneten. Képet feltölteni a netre azonban veszélyes is lehet! Mi a biztosíték arra, hogy senki sem fér hozzá a privát dolgainkhoz? Az az igazság, hogy semmi.

Bármit is posztolnak a népszerű, közösségi hálókon, az kikerülhet ellenőrzésük alól, ezért kétszer is gondolják meg, mit töltenek fel a világhálóra! Fontos tudni, illetve a gyermekekben tudatosítani, hogy az általuk megosztott képekkel, bejegyzésekkel, megosztásokkal akaratlanul is egyfajta képet festenek le magukról és ismerőseik, munkatársaik, tanáraik esetleg ezek alapján fogják megítélni őket! Ennél is veszélyesebb, hogy idegenek, „rossz emberek” is feltérképezhetik szokásaikat.

Fogadják meg tanácsainkat!

  • A nyilvános, azaz bárki számára elérhető megosztás nem ajánlott!
  • A gyermekét meztelenül vagy más, kiszolgáltatott helyzetben ábrázoló (pl.: betegen, nyűgösen, sírósan, bilin ülve), méltóságukat sértő fotókat ne adjon közre!
  • Tudatosítsa gyermekében, hogy erotikus tartalmú képeket soha senkinek ne küldjön, mert bárki bármikor visszaélhet vele, akár zsarolhatják is miatta! A meztelen fotó, melyet csak pár másodperc elküldeni, akár örökké a neten keringhet és súlyos következményei lehetnek, ha felismeri valamelyik családtag, barát, osztálytárs. Az ezzel járó szégyenérzet, illetve az állandó ugratások súlyos lelki terhet jelenthetnek az áldozatnak és akár depressziót, vagy öngyilkossági gondolatokat is kiválthatnak.
  • Lakásuk és értéktárgyaik biztonsága érdekében az a legjobb megoldás, ha csak hazaérkezésük után osztják meg a családi nyaralás képeit!
  • Állítsák be a telefonunkon, vagy digitális kameráikon, hogy ne rögzítse automatikusan a készített képek keletkezésének idejét és helyét!

Forrás: police.hu