Hogyan előzzük meg a fagy okozta vízhálózati károkat

Beköszöntött a tél, s ilyenkor bizony számolnunk kell azzal, hogy az elkövetkező időszakban többször is 0 Celsius-fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. A vizes szakemberek sok éves tapasztalata az, hogy a csőtörések száma a téli időszakban 10-15%-kal magasabb, mint nyáron, márpedig ennek oka a fagy. Ezek javítása rendkívül nagy pénzügyi terhet okozhat, nem beszélve a nem megfelelően téliesített mérőórák elfagyásáról. A TRV Zrt. felhívja ezért a figyelmet arra, léteznek olyan bevált gyakorlatok, praktikák, melyekkel elkerülhetjük a nem várt plusz kiadásokat és kellemetlenségeket.

Tudta, hogy a fagykár okozta káros vízelfolyás megelőzése a Felhasználó és a Szolgáltató közös érdeke?

A vízmérők elhelyezésére szolgáló akna a felhasználási hely (ingatlan) házi ivóvízhálózatának a tartozéka. Az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 64.§ (8) szerint: „Az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és védelméért a bekötési vízmérő vonatkozásában a felhasználó felelős. Mulasztás miatt megrongálódott (fagyott) vagy elveszett fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kárt a felhasználó a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti”. Ugyanakkor a téliesítés mellett szintén fontos, hogy munkatársaink a vízmérőt le tudják olvasni. Az 58/2013. (II.27.) Kormányrendelet 61.§ (8) bekezdése szerint:„A felhasználó köteles a víziközmű-szolgáltatóval, illetve a fogyasztásmérő leolvasását végző személlyel együttműködni, a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést biztosítani.”

Felhasználóként mi az Ön teendője mérőelfagyás esetén?

Mérőelfagyás esetén, haladéktalanul hívja a hibabejelentő telefonszámot. Amennyiben a vízmérő előtti elzáró csap nyitva van, akkor a további vízelfolyás megelőzése érdekében próbálja elzárni. Mérőelfagyáskor Társaságunk a helyszínen jegyzőkönyvet vesz fel, melyben rögzíti a káresemény körülményeit. A károk megelőzése érdekében javasoljuk, hogy a télen nem használt ingatlanát rendszeres időközönként ellenőrizze, vagy ellenőriztesse.

Vízmérő-elfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítse Társaságunkat az alábbi elérhetőségek egyikén:

• Call Center telefonszáma: +36-40-180-124

• e-mail cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

• levelezési név, cím: TRV Zrt., 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 5.

Amennyiben azt észlelik, hogy a vízmérőt eltulajdonították vagy megrongálták kérjük, haladéktalanul tegyenek rendőrségi feljelentést!

Jó tanácsok télre, ha télen is használja az ingatlant:

1. A vízmérő akna belső felületét lássa el megfelelő szigeteléssel, különösen az akna mennyezetén és az oldalfalakon. A belső szigetelésre alkalmas anyag pl. a hungarocell. Figyeljen arra, hogy a szigetelőanyag nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből

2. Ellenőrizze a vízmérő akna lebúvó nyílását záró aknafedlap illeszkedését. A vízmérő akna fedlapja záródjon résmentesen, ne legyenek rajta hézagok, ahol a hideg levegő az aknába áramolhat. A lebúvónyílást záró aknafedlapját is javasolt hőszigetelő anyaggal ellátni.

3. Amennyiben az akna fedelén bármilyen sérülést észlel, javasolt minél előbb gondoskodni a cseréjéről, nehogy szétfagyjon a vízmérő.

Jó tanácsok télre, ha télen nem használja az ingatlant:

1. Víztelenítse ingatlana belső vízhálózatát. A víztelenítés javasolt lépései:

– Amennyiben van, a vízmérő utáni első csapot zárja el ideiglenesen.

– Amennyiben az elzáró csap nem zár tökéletesen, vagy nem működik, akkor kérjük, forduljon szakemberhez.

– Takarja le hőszigetelő anyaggal a vízmérő akna fedlapját.

– Nyissa ki és hagyja nyitva az épületekben található csapokat és engedje le a berendezésekből (bojler, WC tartály stb.) a vizet!

– Víztelenítse a kerti csapokat! (Nyissa ki a kerti csapot, ezután zárja el a víztelenítő csapját!)

Tudja, mi tartozik a házi ivóvízhálózathoz, és kinek kell rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról gondoskodnia?

• A házi ivóvízhálózat az ingatlan ivóvízfogyasztását biztosító vízvezeték- hálózat (amely a rajta kialakított vízkivételi helyekig szállítja a vizet) illetve annak tartozékai, így például a vízmérő elhelyezésére szolgáló akna.

• A házi ivóvízhálózat rendszeres (legalább havi gyakorissággal) ellenőrzéséről, szükség szerinti karbantartásáról, a Felhasználónak kell gondoskodnia, saját költségén.

• A vízmérő fagy elleni védelme, szintén a felhasználó felelősségi körébe tartozik.

Forrás: http://www.trvzrt.hu/

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x