Volt egyszer egy Rádióállomás…

Valamikor a múlt század 60-as éveinek végén megszületett egy elhatározás. A Jászberény – Pusztamonostor – Jászágó hármas határon felépítettek egy titokzatos létesítményt, földből kinövő óriási tornyokkal, „elektromos” kerítéssel, fegyveres őrökkel.

Ez volt A RÁDIÓÁLLOMÁS. Mindenki így hívta, de kevesen tudták, hogy mi is ez valójában. „Valami zavaróállomás! Átjátszó! A ruszkik valamilyen katonai létesítménye! Rakétakilövő!” – járt a szóbeszéd.

A valóságban egy teljesen „civil” létesítmény volt: a Magyar Rádió Külföldi Adások Szerkesztőségének műsorait sugározta országunkon kívülre. A nagy tornyok közötti „vezetékek”, illetve a kerítés mellett húzódó „elektromos-kerítés” (valójában az antennákhoz jelet eljuttató ún. tápvonal) mind azt a célt szolgálta, hogy hírét vigye Magyarországnak a nagyvilágba.

Jelen iromány célja, hogy megemlékezzen erről az ikonikus helyről, illetve próbáljon emléket állítani egy letűnt kornak.

10 évvel ezelőtt, 2010 június 30-án éjfélkor örökre elhallgatott az adó, ezzel együtt befejeződött Magyarországról a rövidhullámú rádióműsor sugárzás. A Rádióállomásról 1974-től sugároztak műsort gyakorlatilag a világ összes pontjára (Észak- Dél- Amerika, Ausztrália, Közel. Távol-Kelet, Afrika, Európa). 2005-től már csak egyedüliként Magyarországon ez az állomás töltötte be ezt a szerepet. A megszűnés okait lehetne keresni, de nem érdemes, hisz a technikai fejlődés mindent fölülírt, és az érzelmi oldala a dolgoknak nem számít a gazdaságban.

Tartózkodnék attól, hogy fölsoroljak mindenkit, aki ott dolgozott (hiszen nem is ismertem mindenkit a magam ott eltöltött 15 évével), valójában mindenki ismer a környéken valakit, aki dolgozott ott. Sajnos vannak, akik már nincsenek köztünk…

Kívánok mindenkinek, aki a RÁDIÓÁLLOMÁS-sal valamilyen kapcsolatban volt, jó egészséget, sikereket az életben, és remélem, mindnyájunk szívét elönti egy kis melegség, amikor meglátjuk a tornyokat!

B.Gy.

A rádió utolsó perceit megörökítő videót ide kattintva tekinthetik meg.

 

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x