Ausztrál bozóttüzek – A klímaváltozás valóban itt van

Ausztráliában az otthonihoz képest sokkal melegebbek és párásabbak a nyarak. Öt éve élek itt. Csodálatos kontinens, azonban a klímaváltozás itt sokkal jobban érezhető, mint otthon. Itt januárban és februárban van a legmelegebb, és ekkor jellemző leginkább a bozóttüzek elszaporodása. Most azonban a meleg és a szárazság jóval korábban, már augusztusban beköszöntött.

Még mielőtt az idei nyári tüzek fellobbantak volna, már azelőtt is jóval nagyobb volt a szárazság az előző évekhez képest, főleg Queensland és New South Wales (Új-Dél-Wales) államok nyugati részein.
Már a szárazság is nagy hatással volt a koalák élőhelyére, a mostani bozóttüzekről nem is beszélve. A koalák ugyanis az eukaliptusz levelekből jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz, és a folyadékhoz. Normális időjárási körülmények között ezek az állatok nem isznak vizet. Idén viszont a megszokottnál több videót láthattunk emberekhez közel férkőző koalákról, akik hosszas percekig vizet isznak kulacsból, tálból, akár az emberek tenyeréből is. Ennek oka, hogy a száraz levelekből nem tudnak elegendő tápanyaghoz és folyadékhoz jutni. A legtöbb szabadban élő koala alultáplált és dehidratált.

Nem csak a megégett, otthonukat vesztett koalák, hanem mindannyian veszélyben vannak!

New South Wales állam klímája szub-trópusi, ami azt jelenti, hogy a nyarak forróak, viszont csapadékosak, gyakori intenzíven lecsapó viharokkal. Azonban az elmúlt két évben más volt tapasztalható. A fák, amelyek több évtizede gond nélkül álltak, az elmúlt évben kiszáradtak. Ezek a kiszáradt fák akár egy villámtól is lángra kapnak, a lehullott száraz levelek pedig tökéletes teret biztosítanak a tűz terjedésének.

Itt nap mint nap hallunk a jelenlegi helyzetről a rádióban, utolsó információm szerint 96 helyszínen ég a kontinens.

A klímaváltozás valóban itt van, és ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Itt az ideje, hogy észrevegyük és tegyünk ellene!
Remélem 2020 a változás éve lesz!

-D.Gy-

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x