Kertészkedéskor is figyeljen az értékeire!

A Jász Nagykun-Szolnok-Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a kerttulajdonosoknak.

A tavasz kezdetével a hobbi telkeken is megkezdődnek a munkálatok. Ezek a telkek többnyire a várostól távol eső, kevésbé forgalmas helyen találhatóak. Sokan úgy gondolják, hogy a csendes területeken csak az jár, akinek ott dolga van, azonban a rossz szándékú emberek bárhol, bármikor felbukkanhatnak.

Nem árt óvatosnak lenni és néhány alapvető szabályt betartani!

Gépkocsijával lehetőleg a kerítésén belül parkoljon! Ha erre nincs mód, akkor olyan helyen, ahol látja azt!
A gépkocsit akkor is gondosan zárja be, ha azt kerítésen belül állította le! Az ablakokat teljesen húzza fel, és használja a biztonsági eszközöket!
Ne hagyjon semmilyen értéket és kisebb, nagyobb tárgyakat se az utastérben!
A gépkocsi indítókulcsát mindig tartsa magánál, vagy olyan helyen, ahol biztonságosan elzárható!

Óvja kerti gépeit, szerszámait is!

Az épületek ajtajait, ablakait, biztonsági ráccsal érdemes ellátni! Ez vonatkozik a pinceablakra, a külső padlásajtóra, a vízóra aknára és a szerszámtárolóra is!
Amennyiben mód van rá, az épületet szereltesse fel elektronikus védelmi berendezéssel!
A szerszámokat, gépeket, a munka végeztével gondosan zárja el, mert az udvaron hagyott tárgyak felkelthetik az elkövetők figyelmét!
Ha vegyszereket, vetőmagokat tárol, mindig gondoskodjon azok biztonságos elhelyezéséről, hogy azokhoz ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni!
Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem ajánlatos benne értékesebb szerszámokat, kisgépeket és vegyszereket tartani! Ha ez némi kellemetlenséggel is jár, célszerű ezeket mindig hazavinni!
Napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy munka közben észreveszik a hívatlan látogatót!
A kerékpárok, robogók gyakori közlekedési eszközök, ha a telekre mennek. Ezek biztonságos elhelyezéséről, lezárásáról is gondoskodjon!
Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni a nyílászárókat! Ha van elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!
Ha gyanúsan mozgó idegent látnak, jegyezzék meg autójuk típusát, színét, rendszámát!

Ha megtörtént a baj, azonnal hívja a rendőrséget a 112-es vagy 107-es telefonszámon! Ne változtassa meg a helyszínt, mert ez megnehezíti az elkövetők felkutatását!

Forrás: police.hu

Kép: pixabay.com

 

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x