A hideg esték alkalmával egyre többen fogják munkára a tüzelő-, fűtőberendezéseiket, és ahogy beköszönt az őszi, majd a téli időszak, használatuk úgy válik egyre gyakoribbá. Sajnos nem mindenki teszi ezt megfelelően.

Sokan ugyanis úgy próbálnak megszabadulni a háztartásban felhalmozott szeméttől – műanyag zacskóktól, használt rongyoktól, festékes fától és gumihulladéktól –, hogy fűtés közben a kazánban, vagy a kályhában égetik el. Ezzel egyrészt káros anyagok kerülnek a levegőbe, amelyek az emberi szervezettel érintkezve egészségügyi problémákhoz vezetnek. Másrészt fokozódik a kémény belsejében a szennyező anyagok lerakódása, emiatt kéménytűz alakulhat ki, amely gyorsan átterjedhet a lakás többi részére is.

A balesetek megelőzése érdekében már Jász-Nagykun-Szolnok megyében is zajlik a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közös tájékoztató kampánya. Ennek során a katasztrófavédelem szakemberei iskolai előadásokon, lakossági fórumokon és egyéb más rendezvényeken hívják fel a figyelmet a tüzelőberendezések helyes használatára, illetve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A program részeként a jászberényi hivatásos tűzoltó-parancsnokságtól Torba Csaba tű. alezredes, katasztrófavédelmi megbízott és Szabó Szabolcs Gábor tű. alezredes, tűzoltóparancsnok látogatta meg október tizedikén a jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit, hogy a megelőzés fontosságáról beszéljen.

Kép és szöveg forrása: jasz.katasztrofavedelem.hu