Stratégiai megállapodást köt a magyar kormány és a hazánkban elsősorban okos kormányrendszereiről ismert német thyssenkrupp konszern. A vállalat budapesti E/E (elektromos és elektronikus) fejlesztőközpontja és beruházásai fontos szerepet játszanak a magyar autóiparban, de lifttechnológiával, ipari alapanyagok kereskedelmével és kapcsolódó szolgáltatásokkal is jelen van a konszern Magyarországon.
A thyssenkrupp világszerte egyike az autóipar vezető anyag- és alkatrészszállítóinak. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A thyssenkrupp gépjármű szektorban elért árbevétele a 2014/2015 üzleti évben több mint 3000 milliárd forintra rúgott és a megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható.

Autóipari K+F és gyártó tevékenységet végez az együttműködést aláíró thyssenkruppPresta Hungary Kft.,amely a globálisan 29.000 főt foglalkoztató Components Technology üzletág része. A magyar cég jelenleg több, mint 500 fős budapesti Kompetencia Központjában folytat kormányzástechnológiai kutatási és fejlesztési tevékenységet, valamint győri telephelyén mintegy 110 fős autóipari gyárat működtet, amely közvetlen autógyári beszállítóként komplett futóműveket szállít ún. just-in-sequence rendszerben. Mindezeken túl a thyssenkrupp Presta Hungary Kft. jelenleg több mint 33 milliárd forint beruházási költséggel két új gyár építését valósítja meg Jászfényszarun. A gyárakban kormányrendszerek és hengerfejbe integrált vezérműtengelyek gyártása zajlik majd, mintegy 500 munkatárs közreműködésével.

Autóipari tevékenysége mellett a thyssenkrupp a lift technológia területén mintegy 50, az ipari anyagok kereskedelme és a kapcsolódó szolgáltatások terén közel 370 munkatársat foglalkoztat Magyarországon.

A megállapodás elsődleges célja, hogy a magyar kormány a magyar gazdaságban jelentős szerepet betöltő thyssenkrupp-pal mint megbízható partnerrel hosszú távon számolhasson.
„A magyar nemzetgazdaság és az európai gazdaság gerincét a modern német gyáripar, és azon belül is a modern német autóipar adja. Köszönjük a thyssenkruppnak, hogy a mai megállapodással ennek egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk”- hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megállapodás kapcsán.
„Nagyon értékes számunkra a ma aláírt stratégiai megállapodás, mert nem csak kifejezi, de elmélyíti azt a hosszútávú együttműködési szándékot, amellyel a thyssenkrupp Magyarországra, mint partnerére tekint. A magyar thyssenkrupp leányvállalatok a komponens technológia, a lift technológia területén, valamint a minőségi ipari alapanyagok kereskedelme és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások révén is hozzájárulnak a konszern eredményéhez. A mai megállapodás megerősíti azt a célt mindkét fél részéről, hogy a thyssenkrupp hosszú távon is sikeres kereskedelmi, szolgáltató,gyártó és K+F tevékenységet végezzen Magyarországon.” – emelte ki Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Presta Hungary ügyvezetője.

Háttérinformációk:

A thyssenkrupp Components Technology üzleti területe
29 000 munkatársa segítségével fejleszt high-tech alkatrészeket az autóipar és a gépgyártás számára a nagyvilágban. Az autóiparban a termékpaletta az épített vezérműtengelyektől és integrált vezérműtengelyes hengerfejmoduloktól a kormány- és lengéscsillapítókon át a különböző rugókig és stabilizátorokig, valamint tengelymodulok összeszereléséig terjed. Ipari területen a thyssenkrupp építőgépek, szélerőművek és az általános gépipar részére szállít számos alkalmazást. A Components Technology üzleti terület a 2014/2015 üzleti évben több mint 2000 milliárd forint árbevételt ért el.