Újabb gyárat létesít a thyssenkrupp

11 milliárdos autóalkatrész-üzem építését indította el Debrecenben a német thyssenkrupp

  • Közel 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással rugó és stabilizátor gyár épül
    250 új munkahely létesül 2020-ig
    A legmagasabb minőségű autóipari alkatrészek készülnek majd itt

Ma az első jelképes kapavágással megkezdődött a thyssenkrupp közel 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházása Debrecenben. A német vállalat új, több mint 18.000 négyzetméter alapterületű üzemében rugókat és stabilizátorokat gyártanak majd. Az építési munkálatok megkezdését Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területének vezérigazgatója, Matthias Koll, a thyssenkrupp rugó és stabilizátor üzletágának vezérigazgatója, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, és Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Hungary
ügyvezetője jelentette be.

A debreceni gyár jövőre készül el és 2018-tól kezdődően évente több mint hatmillió magas minőségű csavarrugót és stabilizátort állít elő ismert európai OEM-ek (Original Equipment Manufacturer, vagyis autóipari összeszerelő üzemek) számára. A beruházással 2020-ig a thyssenkrupp 250 új munkahelyet teremt Debrecenben. Ezek betöltéséhez a konszern már megkezdte a felvételt, mert a csúcstechnológiát alkalmazó gyáregység minden dolgozóval szemben magas igényeket támaszt, így a Magyarországon és Németországban is zajló képzéseket időben meg kell kezdeni.

„Magyarország sikeres, a gazdasági növekedést jövőre 4% fölött prognosztizáljuk, és azt is Magyarország sikerének tartom, hogy egy ilyen óriásvállalat, mint a német thyssenkrupp, ismét Magyarországot választotta befektetéséhez. Sorolhatnám a tényezőket, amelyek ehhez hozzájárultak, a legfontosabb, hogy ez a szoros együttműködés most új lökést kapott. Magyarország jól teljesít, napról napra haladunk előre.” – hangsúlyozta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

„Magyarország jelentősége nagyot nőtt az elmúlt években a nemzetközi autóipar egésze számára. Az ország által kínált előnyök között szerepel a földrajzilag központi fekvés, a jó infrastruktúra, a már kipróbált beszállítási rendszer, és a magasan képzett munkaerő – ezért bővítettük itt a gyártási hálózatunkat. Pozitívan tekintünk a Magyarországgal való partneri viszony további mélyítése elé.” – fogalmazott Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp alkatrésztechnológiai üzleti területének vezérigazgatója.

„A város elmúlt másfél esztendeje a mögöttünk álló 25 év legsikeresebb korszaka a város gazdaságának fejlődése szempontjából. E rövid idő alatt összességében közel 100 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, s több mint 3000 új álláshely jött létre. Úgy vélem, reális esélyünk van arra, hogy az új álláshelyek száma 2022-2024-re elérje a 15 ezret.
Stratégiai célunk, hogy a 21. század közepére városunk népessége a jelenlegi 210 ezer körüliről 250 ezerre nőjön. Ehhez mindenképpen szükséges az, hogy az itt élő, itt tanuló fiatalok számára vonzó legyen Debrecen, itt vállaljanak munkát, itt telepedjenek le. A bővülésnek pedig két fontos pillére van: a gazdaság és az oktatás”. – mutatott rá Dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

A thyssenkrupp autóipari beszállítói szegmense a most épülő debreceni gyárral együtt összesen négy hazai városban van jelen: Jászfényszarun már csaknem készen áll a több mint 30 milliárd forint beruházással létrehozott, elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket, valamint hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket előállító üzemegység, a 2013-ban elindult győri gyáregységben pedig az Audi számára készítenek első és hátsó futóműveket. Ezen kívül a konszern Budapesten működteti kormányzástechnológiai kompetencia központját, ahol közel 600 mérnök fejleszt a nemzetközi autóipar számára szoftver- és hardver-megoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez.
Ezen kívül a thyssenkrupp hat, elsősorban nyersanyagokkal foglalkozó kereskedelmi kirendeltséget is fenntart az országban, Győrben acél- és nemesacél termékeket megmunkáló acélipari szolgáltató központot üzemeltet, de felvonókat és mozgólépcsőket is értékesít és szerel össze Magyarországon. A thyssenkrupp technológia konszern jelenleg körülbelül 1000 munkatársat foglalkoztat hazánkban.

A német thyssenkrupp az autóipar egyik vezető alapanyag- és alkatrész szállítója, és kulcspartner a mérnöki szolgáltatások tekintetében. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A konszern gépjármű szektorban elért árbevétele a 2015/2016-os üzleti évben több mint 3000 milliárd forintra rúgott és a megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható.

A thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területe mintegy 30 000 munkatársával high-tech komponenseket állít elő világszerte az autóipar és a gépipar számára. Az autóipari termékskála felöleli a vezérműtengelyeket, hengerfejbe integrált vezérműtengely egységeket, forgattyús tengelyeket, kormányrendszereket, lengéscsillapítókat, rugókat, stabilizátorokat, valamint teljes futóművek összeszerelését. A gépipari szektorban a thyssenkrupp alkatrészeket kínál az építőipari gépek és thyssenkrupp szélerőművek területén, valamint számos általános mérnöki alkalmazást. Az alkatrész-technológiai
üzleti terület a 2015/2016 üzleti évben 2100 milliárd forint árbevételt ért el.
Fotó balról jobbra:

Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Hungary ügyvezetője
Matthias Koll, a thyssenkrupp rugó és stabilizátor üzletágának vezérigazgatója
Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területének vezérigazgatója
Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár
Dr. Papp László, Debrecen polgármestere

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x