2016. június közepén megnyitja kapuit Jászfényszarun a hulladékudvar és újrahasználati központ.

A hulladékudvar a Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Nonprofit Közhasznú Kft. üzemeltetésében levő, elkülönítetten (szelektíven) begyűjthető települési szilárd, valamint külön jogszabályban meghatározottak szerint a veszélyes hulladékok átvételére és az elszállításig elkülönített módon történő tárolására szolgáló, felügyelettel ellátott, zárt begyűjtőhely.

Az újrahasználati központba a lakosság azokat a régi bútorokat, használati eszközöket tudja bevinni, amelyek számukra már feleslegesek, nem kellenek, ugyanakkor azokat mások még használni tudják és ingyenesen elvihetik.

Az elhelyezésre szánt mennyiséget korlátozzák, ez alapján a hulladékudvar csak a háztartásokban – tehát nem a vállalkozásban, iparban – keletkező hulladék befogadására alkalmas, és a háztartásokban keletkező hulladék mennyiségéig ingyenes. A szolgáltatás igénybevételéhez pedig be kell mutatni a hulladékkezelési díj befizetését igazoló számlát is.

A hulladékudvarba csak szelektíven, egymástól külön gyűjtött hulladék vagy anyagfrakcióként szétválogatott hulladék szállítható be. Veszélyes hulladék esetén évente legfeljebb 100 kg mennyiségű hulladék adható le (elemek, akkumulátorok, festékes dobozok, hajtógázos palackok, olajos rongyok, fénycsövek, stb…)

A nem gyűjthető anyagok közé tartozik például a szermaradványos fólia, valamint a robbanásveszélyes anyagok és vegyszerek.

A létesítmény szolgáltatásainak ingyenes igénybe vételére Jászfényszaru város lakossága jogosult.

Forrás: jaszfenyszaru.hu