Kazántüzek miatt egyre többször kellett beavatkozniuk megyénk tűzoltóinak. Az utóbbi napokban négy olyan eset is előfordult, amikor nem megfelelő tárolás vagy használat miatt keletkezett tűz. Jászkiséren, Tiszaigaron, Jászladányban és Tiszafüreden is gondot okoztak a kazánok, több helyen a kazán közvetlen közelében tárolt gyúlékony anyag kapott lángra. A hasonló helyzetek elkerülése végett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Területi Tűzmegelőzési Bizottság néhány tanáccsal hívja fel a figyelmet a körültekintő üzemeltetésre!

10+1 Jó tanács:

1. Csak engedélyezett, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad használni.
2. Ne a berendezés közelében tároljuk a fűtőanyagot. Fűtőanyagot csak a kihűlt állapotú fűtőberendezésbe szabad tölteni.
3. Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma stb.) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad tenni, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjunk.
4. A tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyagot szabad használni.
5. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő tüzelő- és fűtőberendezést csak szilárd tüzelő- vagy engedélyezett begyújtó anyaggal gyújtsuk be és üzemeltessük.
6. Nem helyezhetőek el berendezési tárgyak a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében.
7. A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy a szellőzés megfelelő, így megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés.
8. A tartalék folyékony tüzelőanyagot megfelelően lezárva és jól szellőztetett helyiségben kell tárolni, lehetőleg a házon kívül.
9. A gázzal üzemelő tűzhelyet ne használja fűtés céljára (nem biztonságos és mérgező gázok keletkezhetnek).
10. Ne próbáljuk házilag magunk, vagy olcsó munkát ígérő „szakember” bevonásával javítani a gázfogyasztó készüléket, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret és jogosultság szükséges.
+1. A gázfogyasztó-készülék lángőrét tilos kiiktatni, működését műszakilag módosítani.