A Polgári Védelmi Világnap alkalmából szervezett díjátadóval egybekötött ünnepséget a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eseményen a szakterület vonatkozásában kiemelkedő munkát végző civileket ismertek el. Emellett országos elismerésből is kijutott a megyeieknek.

Az eseményen Nagy Róbert tű. alezredes, a szövetség alelnöke köszöntötte a megjelenteket, és emlékezett meg a hazai polgári védelem múltjáról és jelenéről. Kitért arra, hogy nyolcvanöt éve alakult meg a polgári védelem Magyarországon, amely ugyan fiatalabb, mint a tűzoltóság vagy a rendőrség; mégis számos fegyveres konfliktust, humanitárius vagy természeti katasztrófát szolgált végig.

A rendezvényen szót kért dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki megköszönte azt az áldozatos munkát, amelyet a szakterületen dolgozók tesznek az emberek biztonságáért. Hozzátette, hogy a jövőben a megyei védelmi bizottság is emlékplakettel ismeri majd el a polgári védelem területén kimagasló munkát végzőket.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megye Polgári Védelméért Díjat az alábbi emberek kapták 2020-ban:

Kovács Antal nyá. pv. alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség tagja,
Ábrahám Istvánné, a Magyar Vöröskereszt karcagi területi szervezetének önkéntese,
Gugyelné Markóth Julianna, Kétpó közbiztonsági referense,
Györgyfiné Balogh Zsuzsanna, Pusztamonostor közbiztonsági referense,
Pap Gábor, Újszász közbiztonsági referense;
Vesze László, Kuncsorba közbiztonsági referense.

A megyei ünnepséggel párhuzamosan a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is sor került egy ünnepségre. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Turi Lászlónak, az Életjel Mentőcsoport elnökének. Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Sörös Tibornak, a Túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület parancsnokának, Tatár Pál nyá. pv. alezredesnek, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnökének; valamint Túri Bélának, a Jász Búvár Sport Egyesület elnökének.

Forrás: jasz.katasztrofavedelem.hu