Júniusban összesen tizenhét nagyobb rendezvény, vagy fesztivál szervezője regisztrált a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, ezzel is biztosítva azt, hogy időben értesüljön viharról, szélről, jégverésről, vagyis mindarról, ami baj okozhat a tömegrendezvényeken.

Idén eddig országosan csaknem 250 szórakozóhelyen és szabadtéri rendezvényen tartott ellenőrzést a katasztrófavédelem. A szervezet nemcsak rendszeresen ellenőrzi a fesztiválok biztonságát, hanem a szervezőket segítve részt vesz a biztonsági intézkedések megtervezésében és kivitelezésében is.

A legfontosabb biztonsági követelmény a szabadtéri zenés-táncos rendezvények esetében, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is jól látható táblákon jelzett menekülőútvonalakra van szükség. A húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön kell bemutatni, hogy mi a teendő veszély esetén. Természetesen a fesztiválok esetében is vannak betartandó tűzvédelmi előírások, biztonsági dokumentációt kell készíteni, ezeknek pontosnak és naprakésznek kell lenniük. Fontos, hogy a fesztivál szervezője megfelelő létszámú biztonsági személyzetet foglalkoztasson, hiszen veszély esetén az általuk adott utasítások szerint kell eljárni, vagyis nagy a felelősségük abban, hogy senkit ne érjen baleset. E feltételek meglétét minden ellenőrzés vizsgálja.

Köszönhetően annak, hogy a katasztrófavédelem szakemberei a fesztiválok szervezésének első pillanatától jelen vannak, az ellenőrzések többnyire csak apróbb hiányosságokat tárnak fel. Összességében ma már elmondható, hogy a szervezők és az üzemeltetők is fontosnak tartják a fesztiválok, szórakozóhelyek biztonságát.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői a fesztivál ideje alatt állandó kapcsolatban vannak. Amennyiben az időjárás azt indokolttá teszi, akár már a vihar kitörése előtt leállítható a rendezvény.

Ha már a rendezvény megkezdése után fordul kedvezőtlenre az időjárás, pánik helyett az alábbiakat érdemes tenni:

  • Ne meneküljön fa alá! Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben nagyobb ágak törhetnek le.
  • Ne próbáljon a helyszínről kiáramló tömeggel szembehaladni, ha szükséges, a tömeg szélén morzsolódjon le.
  • Ne meneküljön a színpad közelébe! A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
  • Fesztiválra nem kell esernyő! Tömegben nyitott és csukott állapotban egyaránt balesetveszélyes. Az eső önmagában nem jelent balesetveszélyt, a legtöbb esetben egy esőkabát is elegendő védelmet jelent!
  • Ne meneküljön fém konténerbe, hiszen azok nem védenek a villámok ellen, sőt, minél több ember zsúfolódik össze kis helyen, annál nagyobb a balesetveszély.
  • A sátor megfelelő menedéket jelenthet, de figyelni kell arra, hogy ne olyan helyen legyen, ahol faágak eshetnek rá, vagy egész fák dőlhetnek ki. A sátor felállítási helyének megválasztásakor ügyeljen arra is, hogy ne legyenek a közelben rosszul rögzített, instabil tárgyak.

Mindig kövesse a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait!

Forrás: www. katasztrofavedelem.hu