A nagy meleg megviseli szervezetünket, ezért pár jó tanács, mire figyeljünk kiemelten a napokban.

A hőségriasztás kapcsán három fokozat rendelhető el, melyeknek megfelelően az országos tisztifőorvos riasztást ad ki.
Az első fokozatot akkor adja ki, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 °C. A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri, vagy meghaladja a napi 25 °C, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 °C. A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 °C.

2017. augusztus 01. 00:00 órától a legmagasabb harmadfok van érvényben, mely kapcsán az alábbi hasznos tanácsok betartása ajánlott.

Hűtse lakását!

Napközben tartsa a nyílászárókat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt, árnyékoló eszközt, lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használjon elektromos készülékeket, melyek hőt termelnek (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 °C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 °C körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig szabad használni, mivel kiszárítja a szervezetet.

Fontos a fokozott és folyamatos folyadékpótlás, naponta akár 3-4 liter víz is ajánlatos.
Ha útnak indulunk, mindig vigyünk magunkkal legalább egy üveg vizet. Cukros italok, alkohol, valamint koffein fogyasztása ezen időszakban kerülendő.

Ajánlatos a megterhelő fizikai munkát lehetőség szerint nem ezen időszakra időzíteni, valamint a legmelegebb órákat árnyékban tölteni.

Napjában többször is ajánlatos hűsítő zuhany vagy fürdő langyos vízben, amennyiben ez nem lehetséges használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.

Öltözetnél javasolt világos, természetes alapanyagú, bővebb ruhák viselete, melyet egy szélse karimájú kalappal és napszemüveggel egészíthetünk ki, amennyiben napra megyünk.

Figyelni kell az izzadással elvesztett só, ásványi anyag pótlására is.

Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 °C fölé emelkedik, az már káros az egészségre,39 °C felett – hőguta alakulhat ki, 40 °C felett – életveszélyes állapot állhat be.

Forrás: jasz.katasztrofavedelem.hu