Mikor kell szikrafogó a kéményre?

Szikrafogót akkor kötelező a kéményre szerelni, ha a ház tetejét éghető anyag borítja.
A kikötést az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő. A szabályozás szerint fazsindely, bitumenes zsindely, nád, vagy szalma tetőfedésként csak maximum egyemeletes épületnél alkalmazható, ott is csak akkor, ha ezt a tűzvédelmi hatóság külön arra az épületre engedélyezte. Az ezzel kapcsolatos eljárást az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség folytatja le. Csak az engedélyezést követően lehet ilyen anyagokat tetőfedésként beépíteni, a szikrafogót az engedély megszerzését követően is kötelező felszereltetni a kéményre.

A szikrafogóra azért van szükség, mert nélküle az éghető tető könnyen meggyulladhat a kéményből távozó égéstermékben található izzó, parázsló szilárd részektől.

A szikrafogót a kéményseprők tisztítják az ingyenes lakossági sormunka alkalmával. Természetesen van lehetőség arra is, hogy valaki kéményseprést rendeljen két ingyenes sormunka között. Ezt a kéményseprési ügyfélszolgálaton keresztül lehet megtenni. Az ügyfélszolgálat elérhetősége: 1818 ezen belül pedig a 9-es majd az 1-es nyomógomb kiválasztásával kell a megfelelő menüpontot kiválasztani. A sormunkán kívül megrendelt plusz szolgáltatásért annak díját meg kell téríteni.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x