Az elmúlt időszakban megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar is jelentheti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat.

Idén eddig 357 szabadtéri tűzhöz riasztották a megy tűzoltóit, ami csaknem pontosan kétszer annyi, mint ahányszor 2016-ban voultak. Akkor egész évben 180 vegetációs tűz került be a krónikába, az esetek nagy többségében az emberi tényező is közrejátszott a tűz fellobbanásánál. Kedden Kuncsorbán lábonálló gabona égett, szerdán Tiszabura határában oltották a szabad területet a tűzoltók.

 • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
  Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

Forrás: jasz.katasztrofavedelem.hu