Interjú Illés Gergővel Jászfényszaru ifjúsági koordinátorával!

Mióta dolgozol az Önkormányzati Hivatalnál?

– Még viszonylag friss a történet, idén, március közepén álltam munkába Jászfényszarun, miután sikeresen lezártam az alapképzést.

Jól tudom, hogy Gödöllőn szereztél diplomát?

– Igen, habár az út nem egészen volt sima! Budapesten, a Műszaki Egyetemen, közlekedésmérnöki szakon kezdtem meg a tanulmányaimat, ami nem volt a legjobb választás. Nem is rágódtam sokat rajta, négy hónap után hazaköltöztem, középiskolás gyermekeket korrepetáltam és meglátogattam a külföldön élő rokonaimat. 2013. szeptemberében pedig a gödöllői Szent István Egyetem, Gazdasági és Vidékfejlesztési agrármérnöki szak hallgatójaként kezdtem újra a tanulmányaimat. Ez humánosabbnak bizonyult, mint az előző, és csont nélkül diplomáztam le, úgy hogy közben egy nagy “ébredésnek” is részese voltam!

Mire gondoljunk? Nehézséget okozott a korai ébredés egy-egy előadásra?

– Abszolút, mindig visszahúzott az ágy  🙂 azonban egy egészen más jellegű dologra gondolok! Olyan dolog ez, amivel az ember nap, mint nap találkozik a közösségi oldalakon, helyesli, elfogadja, aztán úgy ahogy van elfelejti! Nem egy ritka jelenség, hogy a hallgatók eszméletlen sebességgel néznek meg egész évadokat egy-egy sorozatból, játszanak kis játékokat és ennek valóban csak a fizikai idő szab határokat. Én sem voltam ezzel másképp, hiszen ki nem tudná ezt megszokni, gondtalan diákévek, satöbbi! Aztán egy baráti beszélgetés során kitértek a múltbéli világmegváltó terveimre, amik akkortájt sorozatokban csengedeztek le, szépen lassan, mégis sebesen. Ez a beszélgetés fordulópontot jelentett az életemben, megkérdeztem magamtól, hogy: “Igen, lesz egy diplomád, elmész egy állásinterjúra, de mit mondasz majd? Mivel tűnsz ki a négy másik közül?”- Van egy 4,5-ös átlagom, már középiskolában nyelvvizsgát szereztem, és sportolok, igaz hobbi szinten, mert az egyetem mellett már nem volt időm.. blabla.. “Hol vannak azok a lehetőségek, amiket meg kell ragadni?”  Hát ott voltak a szemem előtt, csak meg kellett tanulni IGEN-t mondani rájuk! Egy egészen apró dolgot változtattam az életemen az pedig ez az igen volt, az ismeretlenre, az újra, a munkára, a kötelességekre és az ezekkel járó szabadságra!

Ennyi elég a boldoguláshoz? Egy igen?

– Néha, mint amikor kimondják az igent az „érdekházasságokban”. De ebben az igenben benne van az is, hogy végül nem lesz. Nem lesz, mert már nincs benne több fejlődési lehetőség, mert időközben új érdeklődési kört találsz, vagy egyszerűen más tényezők kerülnek a fontossági sorrendben előre. Azonban ott marad mögötted egy széles kapcsolati háló, új barátságokat kötöttél, sőt még inspirációt is gyűjtöttél, hiszen valamiért továbbléptél. Nekem ilyen volt az AIESEC, egy nemzetközi diákszervezet gödöllői szervezete! Önkéntesként segítettem a kiutazó diákokat, miközben egy nyitott közösségben találtam magam, ahol megismerkedtem a csapatmunkával, valamint az angolomat is gyakorolhattam. Mindez így visszaemlékezve igazán fantasztikus, mert egy a világot átívelő szervezetben tevékenykedhettem, ahol mindenkit az emberek és a béke szeretete, valamint a fejlődni akarás vágya ösztönzött a feladata elvégzésére!

Béke, szeretet, fejlődés. Hova tovább?

– Ekkor a képzés felénél, másfél évnél jártam. A kezdeti nyitottság és hihetetlen élmények kissé fásultságba csaptak át az egyetemen, mármint ami a külvilágot illeti. Bennem továbbra is tombolt valami, hajtott előre, egészen a hollandiai Groningenig, ahol európai üzletet tanultam fél évig Erasmus+ ösztöndíjjal. Igazából ez az a pontja az interjúnak, amikor csak annyit mondanék, hogy életre szóló élményekkel gazdagított ez a pár hónap, mert ha itt kitörne bennem az, amitől most is a fülemig ér a szám, tuti, hogy holnap este is itt lennénk! Amit azért megjegyeznék, hogy eszméletlen jó volt úgy élni, hogy nem nézel tévét, nem foglalkozol politikával és megerősödik a hazafi éned, hogy büszke vagy a magyarságodra és onnan, messziről már nem is látszik az a megosztottság, ami minket összeköt (szokták ezt mondani). Amikor havonta, kéthavonta látod a szeretteidet talán jobban meg tudod becsülni azt az időt, amit mellettük töltesz. Ilyen és hasonló tapasztalások miatt gondolom úgy, hogy az Erasmus+program egy nagyon jó kezdeményezése az Európai Uniónak.

-Hazatérve lenyugodott benned ez a hajtómotor?

-Egy frászt! Úgy gurított be a célegyenesbe, hogy észre sem vettem… ennyi volt az alapképzés! A végén minden órára bejártam Gödöllőn, egyszerűen magamba szívtam minden információt, imádtam, amit tanultam. Elkezdtem írni a szakdolgozatomat, “Jászfényszaru térgazdasági összefüggéseinek vizsgálata” címmel. Itt kezdődött talán a jászfényszarui történetem, amihez erősen hozzátartozik, hogy Édesapám 2011 óta a Projekt Iroda vezetőjeként részese a város fejlődésének, sikereinek, amiért én nagyon büszke vagyok rá! Inspirált a munkája, tanultam tőle és nem mellesleg a Hivatal dolgozóival együtt sokat segítettek a szakdolgozatom összeállításban, amivel különdíjas lettem a 2017-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián, Győrben.

-Így érkeztünk el a márciushoz?

-Nem teljesen, hiszen a gyakorlati félévemet egy jászberényi, de nyugodtan mondhatom úgy, hogy apáti barátunk, ausztriai panziójában töltöttem, így kihasználva az Erasmus+maximális 12 hónapos keretét, varázslatos alpesi környezetben szerezve munkatapasztalatot. A vendéglátás nagyon sok oldalával megismerkedhettem és természetesen ekkor már mindenben megtaláltam a vidékfejlesztés összefüggéseit!

-Mi számodra a vidékfejlesztés?

-Olyan intézkedések sorozata, amely fenntarthatóvá teszi a gazdasági és társadalmi folyamatokat, hasznosítva a vidéken meglévő erőforrásokat. Végső soron pedig az EMBER! Hogy biztosítva legyen az a “fejlődési létra”, amelyre én fel tudtam kapaszkodni egyetemi éveim során! Természetesen ezer és millió különféle létra létezik, nekünk az a feladatunk, hogy a lehető leghatékonyabb módon állítsuk fel ezeket!

Milyen létrát vittél magaddal Jászfényszarura?

-Nos, létra még nem nagyon volt a kezemben, maximum a faanyaga! A szakdolgozatom eredményeivel érkeztem Jászfényszarura, amely a kiváló gazdasági mutatók mellett a keleti országrészre jellemző demográfiai folyamatokat vetített elénk, mint például a népességfogyás és az elöregedés. Ezen jelenségek mérséklésére és visszafordítására az Önkormányzat hosszú évek óta tesz kísérleteket, amely a mutatókon egyértelműen megmutatkozik. Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszonnyal egyetértettünk abban, hogy szükség van arra, hogy fiatalok is teret kapjanak az önkormányzati működésben, aktívan alakítsák közösségi életüket. Még munka előtt részt vettem egy Erasmus+ YouthExhange, nemzetközi csereprogramban, Olaszországban, ahová egy gárdonyi szervezeten keresztül, egy egyetemi barátságnak köszönhetően jutottam ki. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy szeretném közelebb hozni ezeket a lehetőségeket a szűkebb szülőföldem, a Jászság vállalkozó kedvű fiataljaihoz. Nagy örömmel tölt el, hogy jövő hétfőn 6 fiatallal utazhatok Németországba, amelyből hárman Jászfényszaruról és egy résztvevő Jászapátiról csatlakozott a programba. Az Európai Unió által finanszírozott projektben 4 különböző nemzet (német, francia, lengyel és magyar) fiataljai vehetnek részt egy 9 napos angol nyelvű non-formális képzésen egy német ifjúsági központban. Talán ez az egyik létra, amelyet összeszerelgettem a hónapok alatt.

Ezek szerint van több is?

– Természetesen! Az első ötletek között szerepelt, hogy kikérjük a helyi fiatalok véleményét egy nyereményjátékkal összekötött kérdőíves felméréssel. Ez egész július hónapban zajlik, párhuzamosan a most már hagyományos nyári diákmunkával. Próbálunk egy fiatalos ifjúsági platformot létrehozni a virtuális térben, ezzel együtt egy egységes arculatot kialakítani és népszerűsíteni. Talán a legnagyobb vállalkozásunk a Jászsági Ifjúsági Találkozó, amelyet a Fény napok és fesztivál (FNF) keretei között valósítunk meg. Ehhez a szükséges infrastruktúrát biztosítjuk, sátorhelyeket alakítunk ki, valamint programokkal, koncertekkel várjuk a környező települések és a Jászság fiataljait 2016. legvirágosabb magyar kisvárosába, Jászfényszaruba.

Az elmondottak szerint a munkád túlmutat a települési szinten.

– Így van, a XXI. században világosan kell látni, hogy a mobilitás az életünk része lett. Minden egyes lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a fiataljaink élményekkel, barátságokkal, szoros kötelékekkel gazdagodjanak, itt a szülőföldjükön. Számomra nem az az elsődleges, hogy ehhez a kicsiny tájegységhez láncoljuk őket, sokkal fontosabb, hogy akiben szándék és motiváció van lásson világot, és a megszerzett tudásával, tapasztalatival visszatérjen a Jászságba.

Az nagyon szép dolog ifjúságügyben, hogy néhány pillanatban csak jól kell magadat érezni, hisz Te is fiatal vagy! Lehet éppen ezért nem vesszük komolyan a kérdéskört, márpedig mi vagyunk a Jászság jövője!

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Van bőven. Például most vasárnap este hétkor egy fergeteges Intim Torna Illegál koncert Jászapátin, a Jászsági Randevún! Régóta vártunk már egy fiatalos bandára, s most rögtön kétszer is tombolhatunk, hiszen augusztus 18-án Jászfényszarun lépnek majd fel. Aztán a 2018-as évben Jászfényszaru rendezi a XXIV. Jász Világtalálkozót, amely egybeesik a település várossá avatásának 25. évfordulójával. E nagyszabású rendezvények és az előzőekben felvázolt feladatok szép kihívások elé állítanak bennünket. Jelenleg a munkám mellett levelező munkarendben végzem a Regionális és Környezeti Gazdaságtan mesterképzést Budapesten, tanulmányaim második felében azonban újra nemzetközi tapasztalatokkal szeretnék gazdagodni és egy másik tagállamban tanulni a vidékfejlesztés tudományát. Aztán pedig itthon újra hasznosítani a megszerzett tudást! Valahogy így tervezem a dolgokat!

Mit üzensz a jászsági fiataloknak?

– Először is írják be a naptárjukba az augusztus 13-20. közötti Ifjúsági Találkozót! Másrészt, már elérhető az Ifjúság Jászság oldal a facebookon! Ez egy teljesen üres oldal, nem véletlenül! Hiszek benne, hogy csak közös akarattal tudunk nagy dolgokat elérni, így az oldalt akkor kezdjük el tartalommal feltölteni, ha legalább 100 ember kedvelte. Ha szeretnéd, hogy kikérjék a véleményedet, ha szeretnél egy Jászságon átívelő közösséget és szeretnél aktívan tenni a jövődért ne habozz, kedveld az oldalt.