Önkormányzatok napja

30 éve annak, hogy létrejöttek a tanácsrendszert megszüntető helyi önkormányzatok Magyarországon. 1990. szeptember 30-án tartották az első szabad önkormányzati választások első fordulóját.

Az elmúlt 30 esztendőben Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyetlen település van, ahol nem történt változás a polgármesteri tisztséget betöltő személyében.
Ez a település Jászfényszaru, ahol Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony az első önkormányzati választások óta folyamatosan bizalmat kap települése választópolgáraitól.

Az országban mindössze 95 településen látja el ugyanazon személy az első önkormányzati választások óta a polgármesteri feladatokat.

“Az Országgyűlés a helyi önkormányzati rendszer létrejöttének tizedik évfordulója tiszteletére szeptember 30-át, az első helyhatósági választások napját a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánítja. Az Országgyűlés felhívja az önkormányzatokat, az érdek-képviseleti, szakmai szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a 10. évfordulón, illetve ettől kezdődően ezen az emléknapon közösen, méltó keretek között emlékezzenek meg a demokratikus jogállam kiépülésének e meghatározó, jeles eseményéről.”

(57/2000. (VI. 16.) OGY határozat)

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x