A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság 13 jótanáccsal szolgál a nyári szünidő gondtalan eltöltéséhez.

A szünidőben a gyerekek gyakran maradnak szülői kontroll nélkül, ezért is fontos, hogy felkészítsük őket a rájuk leselkedő lehetséges veszélyekre! A gondtalan nyár eltöltéséhez a szülők fogadjanak meg néhány jó tanácsot, amelyekről beszélgessenek gyermekeikkel!

1. Ne bízzanak a gyermekre nagyobb mennyiségű készpénzt!

2. A gyermekek az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre idegeneknek!

3. A lakáskulcsot ne hordják feltűnően a nyakukban!

4. Strandon, napközis táborban ügyeljenek arra, hogy a lakáskulcs, a pénztárca, a mobiltelefon soha ne maradjon szem előtt!

5. Ne hagyják egyedül csellengeni a kiskorú gyerekeket az utcán! Tanácsos összefogni rokonokkal, barátokkal, esetleg szomszéddal, akik segítséget nyújtanak a gyerekek felügyeletében.

6. Ha a gyermekek, fiatalok valamilyen késői időpontban megtartott programon szeretnének részt venni, oda csak csoportosan vagy felnőtt kíséretében menjenek, illetve távozzanak! Kerüljék a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!

7. Mindig legyen információjuk a gyermek hollétéről és barátairól!

8. Gondoskodjanak arról, hogy legyen a gyereknél olyan irat, amelyből megállapítható a gyermek kiléte és a szülők elérhetősége!

9. Tudatosítsák a gyerekekben, hogy az idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és a lakásba ne engedjék be őket!

10. Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit tőlük! Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek.

11. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, ha veszélyben érzik magukat!

12. Beszélgessenek a közlekedés veszélyeiről, kiemelten a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályairól!

13. Mindig beszéljék meg gyermekükkel, hogy ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért! A gyerekek ismerjék szüleik telefonszámait, továbbá a 107, 112 segélyhívószámokat!

A témával kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság bővebb tájékoztatását ITT olvashatják.

Forrás: police.hu