Újabb betelepülővel gazdagodott a Jászfényszaru Ipari Park. 2012. október 15-én ingatlanbérleti szerződést kötött (vételi jog biztosításával) a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. és az S-Metalltech 98 Anyagtechnológiai Kutató – Fejlesztő Kft. Az új bérlő az ingatlanon egy japán szűrőanyag gyártási know-how megvalósítására alkalmas üzem felépítését, valamint a szükséges gyártóberendezések megtervezését és gyártását tervezi az ÉAOP-1.1.1/D-12 kódszámú telephely-fejlesztési pályázati támogatás felhasználásával. A pályázatot várhatóan novemberben fogja benyújtani a vállalat.

Az S-Metalltech 98 Kft.-t 1998-ban alapította hét magyar magánszemély: hat mérnök és egy közgazdász. A Kft. alapításának célja az volt, hogy a tagok villamosmérnöki, gépészmérnöki és robbantástechnikai képzettségére alapozva összekötő láncszemet képezzen az egyetemek, kutató intézmények és az ipar között. A cég székhelye Szentendrén található, a telephelye és a központi adminisztráció helye Budapesten, illetve további telephelyet alakított ki a Kecskeméti Főiskola területén is. A Kft. fő tevékenységei a fémmegmunkálás, egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés, mérnöki tevékenység, műszaki tanácsadás, műszaki vizsgálat és elemzés.

A Kft. Jászfényszarun tervezett beruházása az „Ivóvíztisztítás területén megvalósítandó kutatás célspecifikus adszorbens anyag és a gyártásához alkalmazható technológia kifejlesztése céljából” című projektjükhöz kapcsolódik. A projekt fő célja egy olyan adszorbens anyagcsalád kifejlesztése, melynek tagjai – megfelelő anyagtechnológiai és gyártástechnológiai paraméterek változtatásával célirányosan alkalmazhatók nemcsak az arzén, hanem a bór, a jód, a flour szelektív kiszűrésére az ivóvizekből.

Az üzem létrehozásához az ÉAOP-1.1.1/D-12 kódszámú telephely-fejlesztési pályázatot nyújt be a vállalat. A gyár megépítése 5-7 új munkahely teremtését jelenti. Terveik szerint a termelés első lépésben 400 liter/nap mennyiségű arzén adszorbens szűrőanyag gyártásával 2013. IV. negyedévében indulhat be.

Szalay András, az S-Metalltech 98 Kft. ügyvezető igazgatója, az alábbi választ adta arra a kérdésünkre, hogy miért éppen Jászfényszarut választották a tervezett beruházásuk megvalósításához:

  • „A tervezett beruházás a hazai ivóvízminőség javító programokhoz kapcsolódik. Ezen programok elsősorban az Észak-Alföldi és a Dél-Alföldi Régiókat érintik, tehát logikus a szűrőanyag gyár telepítése az említett régiók területén.
  • Az internetről nyerhető információk alapján a fenti régiókban vizsgáltuk a szóba jöhető lehetőségeket. Ezek közül a Jászfényszarui Ipari Park által kínált lehetőségek voltak a legmegfelelőbbek számunkra, mind az infrastrukturális szempontokat, mind a közlekedési lehetőségeket figyelembe véve.
  • A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft munkatársaival folytatott személyes tárgyalások során pozitív szemléletű, konstruktív, aktív partnerekkel találkoztunk.

Ennek alapján biztosítva látjuk a jövőbeni korrekt, konstruktív együttműködést.”

 

Jászfényszaru Ipari Centrum Kft.