1993-ban alakult meg Pusztamonostoron a Polgárőrség Bruczki András önzetlen és segítőkész munkájának köszönhetően. Március 16.-án szombaton este a húsz év munkáját, az elért eredményeket értékelték az egyesület tagjai és meghívott vendégei. A húsz esztendő alatt voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek az egyesület életében, de mindig sikerült talpon maradnia.

2008 nyarán az egyesület a hatékonyabb munka elősegítése érdekében átszerveződött, a vezetőség megfiatalodott. A működés biztosításához az önkéntes tevékenység mellett igyekeztek minden pályázati lehetőséget kihasználni. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, látványos fejlődés vette kezdetét. Sikerült az egyesület tagjainak formaruhát vásárolni, valamint 6 db HytC típusú rádiót beszerezni. Megvalósult a régóta dédelgetett álom is. Sikerült megvásárolni a szolgálati gépjárművet, és azóta is üzemben tartani. Az önkormányzattal közös pályázat kapcsán 2 db robogóval is gyarapodott az eszközpark.Jelenleg az irodai eszköpark fejlesztésére pályáztak sikeresen.

A bűnmegelőzési szolgálat mellett számos települési és településen kívüli rendezvényen, eseményen is részt vettek a monostori Polgárőrök. Ha kellett homokzsákoltak, forgalmat tereltek, rendezvényt biztosítottak, éjszaka járőröztek, figyelőszolgálatot szerveztek, és mindezt önzetlenül, szabadidejükben, sokszor a családi költségvetésből finanszírozva a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében.

Köszönetet érdemelnek amiért önzetlenül felajánlják önkéntes munkájukat településükért, embertársaik biztonságáért.