28 km alsóbbrendű mellékutat is felújítanak

Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel európai uniós forrásból a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára. A közútkezelő 28,4 kilométernyi erősen leromlott állapotú útszakasz felújítását indítja el az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében, összesen 3,18 milliárd forintos támogatásból. A munkaterületek ünnepélyes átadását Jászboldogházán rendezték meg. Az eseményen részt vett Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár és a térség országgyűlési képviselője, Pócs János.

Idén országosan közel 600 kilométernyi alsóbbrendű mellékút újul meg az Új Széchenyi Terv csaknem 87 milliárd forintnyi forrásaiból. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5,9 milliárd forint értékben 45,1 kilométernyi út felújítására van lehetősége a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, ebből 28,4 kilométernyi alsóbbrendű út teljes körű rekonstrukciója indul el június elején. Így megkezdődik a Szentlőrinckáta-Jászberény összekötő út 8,9, az Újszilvás-Tápiógyörgye-Jánoshida összekötő út 8,4, a Jászapáti-Jászszentandrás összekötő út 5,7 és a Kunhegyes-Abádszalók összekötő út 5,4 kilométeres szakaszának felújítása.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta: a nemzeti vagyonról szóló sarkalatos törvény 2012 januárja óta a legszigorúbban védett, kizárólagos állami tulajdonba tartozó, elidegeníthetetlen vagyoni körbe sorolja az országos közúthálózatot. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a tavalyi év végén bruttó 7200 milliárd forint értéken tartotta nyilván az országos közutakat a koncessziós autópálya-szakaszok és további mintegy 800 milliárd forint értékű, vagyonkezelésbe vételre váró beruházás nélkül. E kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon megőrzését is szolgálja a közutakra szánt uniós források maradéktalan hasznosítása. A 4-5 számjegyű utak fejlesztése terén a jelenlegi programozási időszakban minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x