Január 12.-én országosan, számos helyszínen emlékeztek a 2. magyar hadsereg honvédjeire, akiknek ezrei szenvedtek és vesztek oda a Don-kanyarban.A Sztálingrád körzetében vívott harcok emlékére szombaton délelőtt 9.45-kor Pusztamonostoron megszólaltak a harangok, majd kezdetét vette a hetven évvel ezelőtti hősök tiszteletére bemutatott szentmise. A szentmisén részt vett Pócs János az alsó-jászság országgyűlési képviselője és fia, Bolla János regnáló jászkapitány és felesége, valamint Percz László emeritus jászkapitány és felesége.

Kis Gábor plébános Úr beszélt az értelmetlen küzdelemről,az áldozatok hősiességéről és arról, hogy mi, a mai kor gyermekei el sem tudjuk képzelni azokat a borzalmakat, melyeken azok a szerencsétlen emberek keresztül mentek a -40 fokos hidegben.Több tízezren maradtak holtan a hófödte csatatereken. Elveszett mintegy 100-120 ezer ember, akiknek Nincs sírjuk, fejfájuk, ahol kegyeletünket leróhatnánk, így az emlékezetünkben kell megőrizni nagyságukat.

A szentmisét követően a  Templomkertben található II. világháborús katona emlékművénél folytatódott a megemlékezés. Elsőként Pócs János országgyűlési Képviselő Úr ünnepi beszédét hallhatták a jelenlévők, majd Sári Ferenc polgármester Úr emlékezett az értelmetlen csata ártatlan áldozataira.

Az ünnepi beszédek elhangzása után a hozzátartozók, meghívottak, civil szervezetek elhelyezték koszorúikat és az emlékezés virágait a hősök emlékművénél.