A ferences rend átveszi a jászberényi Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola működtetését – tájékoztatta a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rend tartományfőnöke kedden az MTI-t.

Dobszay Benedek az MTI-nek elmondta, az iskola változatlan tanári karral, Terplán Zénó Ferences Szakiskola és Gimnázium néven működik tovább. A tartományfőnök kiemelte, a korábban a Szakképző Oktatási és Szolgáltató Közhasznú Társaság által működtetett szakiskola átvételekor fontos szempont volt, hogy az intézmény keresztény szellemiségű. Az iskolában nyolcszáz gyerek tanul kereskedelmi, logisztikai, informatikai szakképzésekben – tette hozzá.

Dobszay Benedek hangsúlyozta, hogy a ferencesek 1950 előtt fontos szerepet töltöttek be Jászberény életében, de közvetlenül a rendszerváltozás után nem tudtak visszatérni a településre. Ezért mind a város, mind a rend számára fontos, hogy az iskola átvételével ismét jelen lesznek a városban – mondta.

Az iskolaátvételekkel kapcsolatban a tartományfőnök azt mondta, hogy a ferencesek csak akkor vesznek át egy intézményt, ha az adott helyen van valamilyen missziós szándékuk.

A jászberényi iskola a negyedik ferences középiskola Magyarországon a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, a szentendrei Ferences Gimnázium és az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium mellett.

MTI