A hidegháborús évek egyik hat évtizedes maradványát számolják fel a jászberényi városháza felújításakor.

Az épület alatt lévő pincékben a legutóbbi hónapokig létezett az a berendezett bunker, amely – az akkori szóhasználat szerint – a nyugati nagyhatalmak katonai támadása esetén helyi irányítóközpontként, illetve légoltalmi óvóhelyként szolgált volna a városban.

A pincerész egészen az idei év elejéig a magyar állam tulajdonában és a katasztrófavédelem gondozásában volt, az önkormányzat a városháza rekonstrukciója előtt kérte és kapta vissza – idézte fel az előzményeket Juhász Dániel alpolgármester az MTI-nek.

A bunkert az 1950-evek elején építették ki, falai között egyebek mellett egy parancsnoki pontot rendeztek be. Az irányítóbázison egy komplett telefonközpontot, a villamos áram megszűnése esetén egy, az ellátást biztosító aggregátort, szellőzőberendezéseket és a több mint fél évszázados bútorokat találtak. A hasznosítható darabokat kortörténeti emlékként a Jász Múzeumnak adták át – mondta a politikus.

Felfedezték azt a menekülőútként kialakított folyosót is, amely vészhelyzetben kiutat biztosított volna a bunkerben tartózkodnak. Igaz, meg kellett volna küzdeniük a szabad levegőért, mert csak négykézláb araszolva juthattak volna egy csapóajtón keresztül a főtérre a városháza sarkánál – tette hozzá.
A jászberényi városházát egy 400 millió forintos, az Európai Unió által támogatott projekt keretében újítják fel, a volt bunker helyiségeiben irattár és kazánház kap helyet.

MTI