A jászok az I. világháborúban címmel nyílik kiállítás Jászberényben

Kimegyek a doberdói harctérre – A jászok az I. világháborúban címmel nyílik emlékkiállítás csütörtökön a jászberényi Jász Múzeumban.

A fényképeket, személyes tárgyakat felvonultató tárlat tiszteleg a háborúban részt vett több ezer jászsági katona hősiessége előtt, és bemutatja a hátország, az otthon maradottak életét, akik derekasan kivették részüket a katonák anyagi támogatásából is. A kiállításon megjelenítik a Jászságban felállított I. világháborús hősi emlékműveket is – mondta el Hortiné Bathó Edit, a közgyűjtemény vezetője az MTI-nek.

A témával foglalkozó helytörténeti kutató, Besenyi Vendel szavai szerint a Jászságból behívott férfiak jórészt a 29. honvéd gyalogezredben, a 68. császári és királyi gyalogezredben és a 13. jászkun huszárezredben szolgáltak. A 29. honvéd gyalogezred szinte végigjárta a háborús területeket, harcolt a szerb és az orosz fronton, Bukovinában, Csángóföldön, Szlavóniában, majd olasz földön fejezte be a harcokat.

A háborúban a levéltári adatok alapján a 15 jász településről bevonultak közül 3 és fél ezren haltak meg, a legtöbben, több mint nyolcszázan jászberényiek voltak. A Jászságban Jászkiséren, Jászárokszálláson, Jászapátiban és Jászberényben működtek katonai kórházak, a helyi lakosság önzetlen támogatását élvezve.

Besenyi Vendel elmondta, hogy a 15 jászsági település mindegyikén áll hősi emlékmű, ebből tizenhárom az elhunytak nevét is őrzi. A jászberényi és jászárokszállási emlékműnél is tervezik a háborús halottak névsorának feltüntetését.

MTI

Kép forrása: jaszmuzeum.hu

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x