A magyar állam alapítására emlékeznek Jászság szerte

A magyar állam alapítására és Szent István királyunkra emlékeznek ma a jászsági településeken is. A Jászság fővárosában, Jászberényben a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban 9 órakor kezdődő Ünnepi Szentmisével veszi kezdetét a Szent István tiszteletére rendezett program. A Városi Ünnepségen dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mond ünnepi beszédet. A délután folyamán különböző színes családi és gyermekprogramok, valamint kirakodóvásár várja az érdeklődőket. Az este folyamán fellép a Jászmagyarok együttes és egy mágikus misztikus utazás részesei is lehetnek a résztvevők.

Jászapátin szintén Ünnepi Szentmisével kezdődik a megemlékezés, majd beszédet mond Pállfy István országgyűlési képvisel, a Kulturális és sajtóbizottság alelnöke. Ezt követően kerül sor a városi kitüntetések átadására, majd az ünnep elmaradhatatlan eseményére, az új kenyér megszentelésére. Az ünnepség zárásaként a Szent István Parkban felavatják Kligl Sándor szobrászművész alkotását Szent István és Boldog Gizella szobrát.

Jászárokszálláson az Ünnepi Szentmisét, – melynek részeként megszentelik az új kenyeret – követően Racskó Imre Szent István Napi ünnepi köszöntőjét hallhatják a megjelentek, majd szakmai kitüntetések átadására kerül sor. Az ünnepség során megemlékeznek az árokszállási tanyavilág lerombolt tanyáiról és a Hortobágyra elhurcolt tanyásgazdákról.

Jászfényszarun a reggel 8 órási Szentmisén kerül sor a kenyérszentelésre, majd délután a Tájházba a Kemence ünnepére várják az érdeklődőket. Este a nap zárásaként a Zagyva Banda ad koncertet.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x