Így vannak ezzel Jászfényszarun, ahol a tanyai lakosság, a tanyai iskolák és a Vasút tanyai Kápolna tiszteletére emlékhelyet létesítenek.

Az elszármazott és helyi fényszaruiak kezdeményezését a Fényszaruiak Baráti Egyesülete 2012. tavaszán felkarolta, és elhatározták, hogy a “Húsz éves a város” rendezvénysorozat keretén belül ez év őszére meg is valósítják.
Az elhatározást tettek követték. Hozzákezdtek az emlékhely anyagi fedezetének megteremtéséhez, melyhez a város Önkormányzatának támogatása mellett minden jószándékű, segíteni akarú és tudó lakos támogatását kérték.

Most pedig az összefogás eredményeként – szeptember 28-án Szent Mihály napjához kapcsolódva – szeretettel várnak minden érdeklődőt a volt Vasúti tanyai Kápolnához a Vasút és Homok tanyai emlékkő és emléktábla avató ünnepségre.

A vasúton túli tanyavilág az 1880-as évektől folyamatosan alakult ki. A Csányi határt és Peres dűlőt többségében Jászárokszállásiak telepítették be. A népszaporulat eredményeként a XIX. század első felében egész tanya sorok jöttek létre.

A gyerekeknek iskola kellett, így épült fel egy tanteremmel és tanítói lakással 1927-ben a Vasút tanyai iskola, melynek első tanítója Geng Márton volt. Később még két osztályteremmel bővült az iskola.

A katolikus jászok közadakozásból az iskola mellett felépítették a Kápolnát.

A tanyavilág a nagyüzemi mezőgazdaság térhódításával, az ott élők elöregedésével a hatvanas évek második felétől folyamatosan felszámolódott, mára a két dűlőben összesen két tanya áll. A lakosság Fényszaruba és Hatvanba költözött be.

Az iskoláskorú gyerekek létszáma ezzel arányosan lecsökkent. A felső tagozatban a 1962/63-as, az alsó tagozatban pedig a 1969/70-es tanévben volt utoljára tanítás. Az utolsó tanító Nagy Istvánné volt.

A kápolnában hetente, majd havonta volt szentmise. Az Egri Érsekség engedélyével az épületet hetvenes évek elején lebontották.

Az ünnepség meghívója itt megtekinthető!