A polgármester jelenti

jaszarokA 2012. évben az átlagosnál 80-100 milliméterrel kevesebb csapadék volt, amely főleg a tavaszi időszakban hiányzott.
Ezért az idei terméseredmények elmaradtak a sok éves átlagtól. Ugyanakkor az utóbbi tíz év legjobb ősze után vagyunk. A gazdák a talajmunkákat, az őszi vetéseket időben és jó minőségben el tudták végezni. Az elmúlt napokban hótakaró fedte a
határt, majd csendes esővel újabb csapadék érkezett. Bizakodva nézhetünk a 2013-as év elé, legalábbis ami a mezőgazdasági terméskilátásokat illeti.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben kiadja a Top 50 díjait. Egy szép kötetben a megye ötven legjelentősebb vállalkozását jeleníti meg. Az ünnepélyes könyvbemutatóra és díjátadásra a jászberényi Déryné Művelõdési Központban a közelmúltban került sor. A megye ötven legjelentősebb cége közül huszonhárom a Jászságban található, és ebbõl négy a Jászárokszállási Ipari Parkban működik. A negyedik helyen a Faurecia Technologies Kft., a tizedik helyen a Carrier CR Magyarország Kft., a harmincötödik helyen a Rosenberger Magyarország Kft. és a harminchatodik helyen a Bundy Kft. szerepel a 2011. évi teljesítménye lapján.
A 2012-es évben a mutatóik tovább  javultak,előreláthatóan a pozícióikat ebben az évben is megőrizték. A rendezvényen
többen gratuláltak, mert a lakosságszámunkhoz képest a munkahelyek száma és a cégek teljesítménye a megyei átlagot lényegesen meghaladja.
A termálfürdő építésének közbeszerzése lezárult. Hárman vitték el a közbeszerzési kiírás anyagát és ketten adtak be pályázatot.
Mindkét pályázat érvényes volt, és szoros küzdelemben a Szoltisz Kft. 74 686 542 Ft +ÁFA ajánlatával került az első helyre. a második helyen az Épkomplex Kft. 77 785 717 Ft +ÁFA összeggel végzett. A Szoltisz Kft.-vel a szerződést még ebben a hónapban meg fogjuk kötni, és a  munkaterületet átadjuk. 2013. április 30-ra a beruházásnak el kell készülnie. Az önkormányzat teljes egészében saját forrásból fedezi a költségeket, mert pályázati kiírást nem találtunk.
A 2013-as esztendő nagy kihívások elé állít bennünket!
A törvényi szabályozással a víz- és csatornaszolgáltatást az önkormányzat nem végezheti, ezért ennek az átadása folyamatban
van a Heves Megyei Vízmű Zrt. részére. A tizenhárom dolgozóból tizenegyen fogadták el a felkínált új állást a Heves Megyei
Vízmû Zrt.-nél, ketten úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánnak átmenni. Őket sajnos 2013. január 1-jével el kell bocsátanunk.
A járási rendszer 2013. január 1-jétõl fog működni, ez annyit jelent, hogy az önkormányzattól hét dolgozó állami alkalmazott lesz. A szolgáltatások a Polgármesteri Hivatal B épületében lesznek elérhetőek, itt fog működni az okmányiroda,
gyámhivatal, szociális igazgatás egy része. A dolgozók vállalták, hogy az új szervezetben fognak dolgozni.
a legnagyobb változás az oktatás területén fog bekövetkezni. Az általános iskola és az óvoda különválik. Az óvoda önkormányzati fenntartásban és működtetésben marad. Az általános iskola beolvad a Klebelsberg Kunó Központ Jászberényi Tankerületébe. A pedagógusok, a könyvtáros és az iskolatitkár állami alkalmazott lesz. A kisegítő személyzet, a TMK-sok, takarítók, a gazdasági alkalmazottak pedig önkormányzati alkalmazottak maradnak.
Az õ bérüket és azok közterheit, valamint a gáz-, villanyszámlát, javítások költségeit az önkormányzat fogja fizetni. A
gimnázium és szakközépiskola a Szolnoki Tankerület irányítása alá kerül. A teljes foglalkoztatott állomány – beleértve a tantestületet, a TMK-s takarító és gazdasági dolgozókat – állami alkalmazottak lesznek, a működtetést is az állam koordinálja.
A szakközépiskolába az összes diák 55 %-a, a gimnáziumba 45 %-a jár. Az önkormányzatnak a gimnazistákra jutó arányos
részt, a működtetési költség 45%-át számla ellenében ki kell fizetnie az állam részére.
Az előkészítésre, az átadásra annyira kevés a hátralévő idő, hogy ezt csak nagyon nagy hibaszázalékkal lehet teljesíteni.
A Víziközmű intézményünk városgondnokságként fog működni 2013. január 1-jétõl, és az általános iskolából az önkormányzatnál
maradó emberek ide kerülnek áthelyezésre.
Részükre utasításokat csak a városgondnokság vezetői adhatnak, a munkafeltételeket is ők biztosítják.
A törvényi szabályozásban mindhárom területen nagyon sok kétértelműség és nehezen érthető rész van.
Az érintett terület nagyon nagy, sok embert mozgat, és sok embernek a mindennapjaira, komfortérzetére van hatással. Az alkalmazottak, a diákok, a szülők illetve az egyszerű fogyasztó is meg fogja érezni a változásokat.
Jászárokszállás Képviselő- testülete és az önkormányzat minden dolgozója eredményes évet tud maga mögött. A város anyagi
helyzete szilárd, nem vagyunk eladósodva, számláinkat naprakészen fizetjük.
Vannak tartalékaink és vannak céljaink.
Ezúton is köszönöm minden munkatársamnak odaadó munkáját. Minden jászárokszállási lakosnak köszönöm, hogy értékelte
elért eredményeinket és szóvá tette esetleges hibáinkat.
Minden jászárokszállási lakosnak, minden elszármazottnak, minden jóakaratú embernek, mindazoknak, akik szóban vagy tettben
Jászárokszállás és a jászárokszállásiak boldogulásáért dolgoztak, kívánok áldott, meghitt karácsonyt, és jó egészséget, békességet, sok boldogságot a 2013-as esztendőben!
Gergely Zoltán

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x
()
x