Miután már mind a tizennyolc jásztelepülés helyszínt adott a Jász Világtalálkozónak, ez évben az első rendező település, Jászberény fogadhatta ismét az itt élő és elszármazott jászokat.

A háromnapos rendezvénysorozat június 21.-én pénteken vette kezdetét, majd szombaton a központi ünnepség szentmisével kezdődött, melyet Seregélyi István nyugalmazott egri érsek celebrált.Ezt követte a jászok lakta települések díszes felvonulása. A díszvendégek és jászkapitányok fogaton vonultak a Jászkapitány szobor előtti térre. Őket követték a huszárok, majd a települések viseletbe öltözött képviselői.

A Díszünnepség a jászok nemzeti ereklyéjének, a Jászkürtnek a megszólaltatásával vette kezdetét. Dr. Szabó Tamás Jászberény város polgármestere köszöntette a  jelenlévőket. Az ünnepségen Szabó László filmrendező az elszármazott jászok nevében mondott köszöntőt. Majd a díszvendég település, Jászkarajenő polgármestere, Palya István Kálmán beszélt az elszármazott jász települések nevében. Köszöntőjében elmondta, remélte egyszer az elszármazott jász települések is megkapják a Jász Világtalálkozó megrendezésének jogát.

Az idei évi Jászságért díjat és a vele járó 1 millió forintot dr. Dobos László a Jászok egyesülete ügyvivője adta át Bánkiné dr. Molnár Erzsébet történésznek.
Fábián József soros Jászkun főkapitány beszéde után következett a Jászkapitány ünnepélyes beiktatása. Bolla János újraválasztott Jászkapitányt hármas ágyúszó köszöntötte.

A Díszünnepség zárásaként dr. Szabó Tamás polgármester a rendezési jogot és a vándorbotot átadta Jászapáti város polgármesterének, így a XX. Jász Világtalálkozó házigazdája jövőre Jászapáti város lesz.

A délután folyamán kulturális műsoraikkal bemutatkoztak a jásztelepülések.