A temetőkbe látogató hozzátartozók, rokonok, ismerősök sokszor nem is tudják elképzelni, mennyi teendő vár az itt dolgozókra, hogy a temetkezések rendjének és módjának megtartása mellett a megszokott tisztaság, rendezettség várja az idelátogatókat. Az idén Mindenszentek napja, november 1-je vasárnapra esik, így ezen a hétvégén különösen sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját.

„Ilyenkor az egyik legfontosabb feladatunk a tájékoztatás – mondta Kleinné Bíró Katalin a IUSTA Selena Kft. képviseletében, a jászberényi Szent Imre Temető gondnoka – , hiszen ezeken a napokon sok olyan hozzátartozó érkezik, akinek csupán ilyenkor áll módjában szeretteinek sírját felkeresni. Azonban nem mindenki tudja pontosan, hol is található a keresett sírhely. Büszkén mondhatom, hogy egy egyedülálló temetői sírhely- és elhunyt-nyilvántartással rendelkezünk. Gyakran a családok sincsenek tisztában ki, melyik sírt, esetleg kriptát váltotta meg, mikor jár le a sírhely megváltás. Ki jogosult a sír vagy a kripta felett rendelkezni? A számítógépes program segítségével ma már egyszerűen, az elhunyt személy nevére keresve, azonnal meg tudjuk mondani a pontos sírhelyet, a képernyőn fényképpel is megmutatva a pontos beazonosítás végett. Ez nagy segítség a hozzátartozóknak, hiszen ilyenkor sokan váltják újra a sírhelyeket, s hogy ez zökkenőmentes legyen, ehhez mi is nagyban hozzájárulunk.

Ezt a nyilvántartást az interneten a lakosság számára is elérhetővé tettük http://www.selena-iusta.hu/index „Elhunytak A jászság temetőiben” menüpont alatt. Így kényelmesen, akár otthonukból betekinthetnek a jászberényi temetők (Szent Imre Temető, Fehértói Temető, Új Temető) nyilvántartásaiba.

A szokásos tisztántartási feladatok mellett a gondozatlan sírokat is rendbe tesszük, gondoskodunk a szemétszállítás rendjéről, a sírkövesek munkájának összehangolásáról, a sírcsiszolások időben történő befejezésének figyeléséről is. Sor kerül a kiszolgáló helyiségek festésére, karbantartására, a kapuk újrafestésére, a műemlékek körüli kiskertek díszítésére, hogy esztétikailag is rendezett látvány fogadja az idelátogatókat.

Évről-évre hagyomány, hogy ezen a hétvégén a jászberényi temetőkben hosszabbított nyitva tartással, reggel 8 órától este 10 óráig várjuk a látogatókat. Természetesen megkérünk mindenkit, hogy a tűzgyújtási szabályokat szíveskedjenek betartani. A rendőrség és a polgárőrség is folyamatos jelenléttel, járőrözéssel, a gépjárművek figyelésével, megelőző intézkedésekkel segítik, hogy ez a hétvége a kegyeleté lehessen.”