A tervezés a vége felé jár, következik a fejlesztések beindítása

A „Területfejlesztési tevékenység támogatása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” elnevezésű projekt keretében tervezési szakmai napot tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a Megyeházán, melyen a települések polgármesterei, tervezési szakemberei vettek részt.
A szakmai napon jelen volt dr. Kállai Mária kormánymegbízott, valamint a járási hivatalok vezetői is.

A megjelenteket Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az előző ciklusban nem lehetett tudni mire kell készülni, hogyan lesznek a pénzek elosztva, a hibákra menet közben döbbentek rá. Az önkormányzatok nem arra pályázhattak amire leginkább szükségük lett volna, hanem arra amire lehetett pályázni.
A 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusban ez most másként van, hiszen a tervezést, mely már másfél-két éve zajlik, az önkormányzatok, vállalkozások és a civil szféra bevonásával kezdtük meg – mondta Kovács Sándor.
Hozzátette, hogy új szabályok vannak, de ezek az élethez vannak igazítva. A Kormány célja, hogy a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítsák, és igyekeznek mindent forrást lehívni és a legjobb helyre juttatni.

Ezt követően Pásztor Endre, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal tervező-elemzője ismertette a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program intézkedéseit, melyek tartalmazzák többek között az ipari parkok, inkubátorházak infrastruktúrájának fejlesztését, a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő és megtartó fejlesztését, a közlekedésfejlesztést, valamint az óvodák, bölcsődék és családi napközik fejlesztését.

Tipold Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztályának vezetője az Integrált Területi Beruházás eszköz alkalmazásával ismertette meg a jelenlévőket.

Kertészné Bokor Zsuzsanna, a szolnoki Városfejlesztő Kft. projektmenedzsere Szolnok város fejlesztéseit vázolta fel.

A megye gazdaságfejlesztési lehetőségeiről Lakatos István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Önkormányzati Térségfejlesztési és Külügyi Irodájának irodavezetője tartott előadást, majd Karancsi Tamás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Területfejlesztési Ügynökség ügyvezetője beszélt a településeken megvalósuló tervezett fejlesztésekről.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x