Adventi vásár a jótékonyság jegyében

Roskadoztak a művelődési ház asztalkái a falubeli kézművesek szebbnél szebb termékeitől az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Adventi vásáron, Pusztamonostoron.

A rendezvény főszervezőjét, Csernus Molnár Júliát kértük mondjon pár szót az eseményről:

– Ez az egész két és fél héttel ezelőtt onnan indult, hogy számtalan alkalommal beszélgettünk a kolléganőimmel, hogy milyen jó kis összefogások vannak máshol. Egyik reggel megemlítettem, milyen jó lenne nálunk is egy adventi vásár, erre azt mondták, ők mindenben benne vannak, hozzuk össze. Nagyon féltünk tőle, elvégre ez az első ilyesféle megmozdulás volt, másrészt két hét alatt mindezt összehozni nem éppen a legegyszerűbb dolog.
Akiknek felvetettem az ötletet, mind azt mondták, hogy nem sok kézműves van ebben a faluban, aztán ahogy elkezdtük őket összegyűjteni már kezdett világossá válni, igenis sokan vagyunk. Szépen sorban felkerestünk mindenkit, volt, aki becsukta előttünk az ajtót, de szerencsére többségében támogatták az ötletünket.

Később kibővítettük a kört, és nemcsak kézműveseket, hanem minden karácsonnyal kapcsolatos dolgot megtalálhattak a látogatók, mint például a mézeskalács elengedhetetlen hozzávalóját, a mézet, vagy az ünnepi asztalra való gyümölcsöket, péksüteményeket. Sajnos, sokan nem tudtak részt venni az eseményen, de biztosítottak afelől, hogy a következő alkalommal itt lesznek. Utólag belegondolva kicsit jobb is, hogy nem voltunk többen, mert akkor tényleg nem fértünk volna el a Művelődési házban. Arról nem is beszélve, hogy ez a szombat munkanap volt, és nagyon sokan dolgoztunk aznap, ettől függetlenül meglepően sokan érdeklődtek a vásár iránt.

A Jászsági Fiatalok Önkéntes csapata, minden évben tárgyi adományokat gyűjt, amivel sok gyerek és felnőtt karácsonyát teszik varázslatosabbá, és erre itt is biztosítottunk helyet a számukra, és ide is sok játék és ruha érkezett.

A Pusztamonostori Önkormányzati Konyha teával, forral borral és süteményekkel kínálta a látogatókat. A gyerekeknél nagy siker volt a gyöngyfűzés és a mézeskalács díszítés, de a könyvtárban meseolvasást is tartottak, amit szintén nagyon élveztek.

Külön öröm volt számunkra, hogy a fiatalabb nemzedék is kivette a részét és az egész napos segítségnyújtás mellett, furulyaszóval is megörvendeztetett bennünket. A délutánt egy kis ajándéksorsolással zártuk, amit megelőzően az egyik helyi zenészünk játszott nekünk gitáron. Aztán kihirdettük az idei év „legszebb mézeskalács-házikóját” is, amely névtelenül zajlott, szavazni csak a látogatók tudtak a helyszínen.

A becsületkasszába, illetve az asztaloknál felajánlott tárgyakból a tiszta bevétel 32.450 Ft volt, ami jóval a kitűzött cél felett van, és a teljes összeget a konyha eszközeinek felújítására fordítjuk.

Mindenképp hagyományteremtő céllal kezdtük el ezt az egészet, terveink között szerepel egy másik vásár is, amit már kültéren lehet megrendezni, vagy húsvét vagy anyák napja tájékán, a pontos időt még nem tudjuk, elvégre még csak év vége van. Szeretnénk, ha mindig más céllal kezdenénk neki a gyűjtésnek, erre is várunk javaslatokat.
Rengeteg ötletet, tanácsot kaptunk, és továbbra is biztatunk mindenkit, hogy keressen fel bennünket bátran, amit tudunk meg fogunk valósítani!
Köszönjük a kedves szavakat és azt, hogy ellátogattak a rendezvényre! Külön köszönjük a fellépőknek, a kiállítóknak és a támogatóknak a felajánlásokat!
Mindenkinek szeretetteljes békés ünnepeket kívánunk!

– Köszönjük a beszámolót! További sikeres vásárszervezést és békés Karácsonyt kívánunk!

A vásárról készült képek megtekinthetők Facebook oldalunkon.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x