A katasztrófavédelemben jelentős szerep hárul az önkéntes mentőszervezetekre, melyek tagjai olyan képességekkel rendelkeznek, hogy sikeresen avatkozhatnak be a veszélyhelyzetek elhárításába, emberi életek megmentésébe. 

A Katasztrófavédelem az országos és megyei rendeltetésű mentőszervezetek mintájára járási mentőszervezetek megalakítását tűzte ki célul, melyek elsősorban járásukon belül tevékenykednek majd a lakosság és az anyagi javak védelme érdekében.

Az alakulóban lévő mentőszervezetek -esetünkben a jászapáti és jászberényi járás sajátosságait figyelembe véve -, a helyi sajátosságokra reagálni képes önkéntesekből álló, a bekövetkezett eseményekhez legközelebb lévő, felkészült és rövid időn belül alkalmazható szervezetek lesznek. Tevékenységüket a hivatásos erők irányítása mellett végzik, tehermentesítve azokat.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítása során kiemelten számolnak a már működő szervezetekkel, elsősorban az önkéntes tűzoltó egyesületekkel, polgárőrségekkel, civil szervezetekkel, speciális képességekkel, technikai eszközökkel és felszereléssel rendelkező személyekkel (alpin technika, kereső-mentő kutyások, stb.).

A járási mentőcsoportok elsősorban az adott járás területén tevékenykednek majd, de szükség esetén a szomszédos járásokban, a megye területén és Magyarország bármely részén közreműködhetnek a segítségnyújtási feladatokban.

Kép forrása: segitokutya.eu