Alapellátás-fejlesztési modellprogramról tanácskoztak Jászapátiban

A svájci-magyar együttműködés keretében megvalósuló egészségügyi alapellátás-fejlesztési modellprogram céljait és első eredményeit ismertető regionális tanácskozást tartottak szerdán Jászapátiban.

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a rendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: e programnak köszönhetően egyaránt megújul a hazai egészségügyi alapellátás, illetve megelőzés, és az jóval szélesebb kör számára teszi lehetővé az egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

A projekt négy hátrányos helyzetű kistérségben – berettyóújfalui, borsodnádasdi, hevesi, jászapáti – összesen 16 településen 38 ezer felnőtt és 10 ezer gyermek alapellátását szervezi újjá, modellezi a gyakorlatban a praxisközösségek új rendszerének működését – ismertette a szakpolitikus.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy a modell alapján a 16 település 24 háziorvosi körzetében négy-négy praxisközösséget alakítottak ki. Ezek munkájában új minőségi elemként rendszerszinten megjelentek a népegészségügyi szolgáltatások, amelyeket az alapellátás hagyományos szereplői, az orvosok, ápolónők, védőnők mellett speciálisan képzett szakemberek, így dietetikusok, gyógytornászok és egészségpszichológusok nyújtanak.

Az új szolgáltatások körébe tartozik a prevenciós rendelés, az életmód-tanácsadás, a gyógytornáztatás, valamint a közösségi egészségfejlesztés.

Az államtitkár elmondta: fontos elem az érintett négy kistérségben élő 38 ezer ember egészségi állapotának felmérése, eddig 3 ezer felmérés készült el.

Kiemelte: az erőforrások jól szervezett beosztását is célul kitűző modellprogram 80 embernek biztosít többletfinanszírozást és 76 új álláshely megteremtésével járt együtt.

Max Schellmann, a Svájci Hozzájárulási Program Hivatalának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a projekt a többi között azért nyerte el a svájci állam támogatását, mert az egészségmegőrzésre koncentrál, a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, miközben a közegészségügyi költségeket igyekszik kordában tartani.

Papp Magor, a modellprogram szakmai vezetője azt mondta: az orvosok eddigi betegségcentrikus munkája átalakul, végre kellő hangsúlyt kaphat a megelőzés, így például az egészséges életmódra ösztönzés, amely több mint 40 százalékkal tudja javítani az egészségi állapotot.

A modellprogram végrehajtásáért konzorciumvezetőként a Gyógyszerészeti Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a felelős, a szakmai vezetés az Országos Alapellátási Intézet feladata. A program összköltségvetése 3 milliárd 682 millió forint, ennek 85 százalékát a svájci, 15 százalékát a magyar állam biztosítja.

MTI

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x