A Jászberényi Rendőrkapitányság “Az áldozatsegítő kapacitás fejlesztése Jász-Nagykun-Szolnok megyében” elnevezésű projekt részeként ez alkalommal Pusztamonostoron tartott áldozatvédelmi előadást a település szépkorú lakói számára.

A megjelenteket Terenyi Imre a Jászfényszarui Rendőrőrs parancsnoka köszöntötte, majd Fazekas-Füzesi Nóra rendőrfőhadnagy tartott előadást a besurranó tolvajokról és a trükkös lopásokról, melyeket elsősorban idős emberek sérelmére követnek el.

A trükkös módszerekkel elkövetett lopásokat az időskorú személy saját otthonában, megtévesztéssel, az életkorból fakadó testi, szellemi állapotuk, hiszékenységük és nem utolsósorban jóindulatuk kihasználásával követnek el.

Az előadó felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy legyenek nagyon óvatosak, mert sok esetben közüzemi szolgáltatók, egészségügyi, nyugdíjbiztosító intézet alkalmazottainak adják ki magukat az elkövetők. Kihangsúlyozta, hogy idegeneket soha semmilyen indokkal ne engedjenek be a lakásukba, zárják a kapukat, ajtókat és gyanús esetben értesítsék hozzátartozóikat, szomszédjaikat.

Az előadás részeként olyan kisfilmeket tekinthettek meg a résztvevők, melyek az időskorúakra leginkább veszélyt jelentő bűncselekményeket dolgozzák fel.

“Az áldozatsegítő kapacitás fejlesztése Jász-Nagykun-Szolnok megyében” elnevezésű két éves projekt 2013. április 1. – 2015 március 3. között valósul meg megyénkben. Következő állomása Jászfényszarun lesz augusztus 8-án pénteken.

Az előadássorozat célja, hogy minden településen felhívják a kiemelt kockázatú áldozati csoportok (nők, idősek) figyelmét a legjellemzőbb bűnelkövetési módokra, a kerülendő áldozati magatartásokra, tájékoztatást nyújtsanak a megyénkben is elérhető áldozatsegítési lehetőségekről.