Átadták a 31-es főút tízmilliárd forintból felújított Szolnok megyei szakaszát

Közel tízmilliárd forint uniós és állami támogatásból újult meg a 31-es számú főút több mint 30 kilométeres Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakasza, amelyet csütörtökön adtak át Jászapátiban.

Az eseményen Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az elmúlt években országszerte több mint 440 kilométeren mentek végbe hasonló beruházások, és 210 kilométernél több új útszakasz épült a Közlekedés Operatív Program forrásaiból. Bejelentette: a 31-es főút fejlesztése 23,1 kilométer hosszon folytatódik és 2015 végéig be is fejeződik Heves megyében, Dormánd belterületéig.

A közelmúltban meghirdetett útfelújítási programban 68 milliárd forintból 580 kilométernyi út újul meg idén a Magyar Közút beruházásaiban – tette hozzá.

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője az avatón kiemelte: a 31-es főúton az elmúlt 5 évben 86 balesetben heten vesztették életüket, 28 ember súlyos, 51 pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A főút leromlott műszaki állapota miatt több külterületi szakaszon 60 kilométeres sebességkorlátozás volt érvényben, amely a korszerűsítést követően megszűnt. A 11,5 tonnás teherbírású új, szélesebb burkolat növeli a forgalom biztonságát – húzta alá.

Jelezte: a 9,68 milliárd forint értékű fejlesztés 85 százalékban uniós, 15 százalékban állami forrásból valósult meg. A Pest megye határától Heves megye határáig tartó 30,6 kilométeres szakasz korszerűsítése 2013 végén kezdődött, a burkolaterősítés a külterületi részek mellett érintette Jászjákóhalma és Jászapáti belterületét is. A beruházás részleteiről szólva közölte: a kivitelezők felújították az Öreg-Hajta, a Zagyva és a Tarna hidakat, továbbá Jászapátiban körforgalmat, illetve az érintett településeken több mint 110 új parkolóhelyet alakítottak ki.

Jászberény és Jászjákóhalma között 600 méter hosszan a területen élő veszélyeztetett kék vércsék megóvása érdekében madárvédő légvezetéket, míg Jászapáti és Jászjákóhalma határainál forgalomlassító szigeteket telepítettek. Átalakítottak továbbá 36 buszöblöt és 16 buszvárót, valamint két tengelysúly-mérő és egy meteorológiai állomás is létesült.

Pócs János (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében rámutatott: a Jászság úthálózata az elmúlt időszakban mintegy 24 milliárd forintból újult meg. A fejlesztések közül kiemelt jelentőségű a 31-es főút fejlesztése, amely elősegíti Jászapáti és a térség gazdasági és turisztikai adottságainak hatékonyabb kiaknázását.

MTI

A kép csak illusztráció!

 

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Hozzászólnál? Írd meg a véleményed.x