A XXVII. Tavaszi Emlékhadjárat utolsó jászsági állomására, Jászberénybe pénteken délután érkeztek meg a lovas hagyományőrzők, akiket a város megújult főterén dr. Szabó Tamás polgármester köszöntött.
Külön köszönetét fejezte ki azoknak is, akik tevőlegesen vettek részt abban, hogy ünnepélyessé tegyék ezt a napot.

Az ünnepi köszöntőt követően Borbás Ferenc regnáló jászkapitány és Molnár Levente bandérium kapitány megtartotta a díszszemlét, majd Borbás Ferenc szólt az egybegyűltekhez.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a Jászság és Jászberény város mindig büszke volt a hagyományaira, az ország nagy cselekedeteiben méltóképp megküzdvén. A jászkun szittya vér félig lóháton született és a Jászság virágzó fiai nem született lovasok csupán, hanem erejükben dicső hősök vére is folyt – folytatta a regnáló jászkapitány.
Felhívta a megjelentek figyelmét május hatodikára, a redemptió 270. évfordulójára is. Kért mindenkit, hogy e napon este 19 órakor gyújtsanak egy-egy száll gyertyát, hogy a gyertya lángjánál jászok, kunok és minden barátaink egyesüljenek.

Végezetül sajnálatát fejezte ki, hogy vannak olyanok, akik jelmezes felvonulásnak titulálják a hasonló rendezvényeket, át nem érezve ezek jelentőségét, múltunk iránti tiszteletét. Pedig ezek a hagyományőrzők példát mutatnak nemcsak nekünk itt élőknek, hanem az egész ország lakosságának. Amikor ugyanis egy egyszerű emberből őseinket megszemélyesítő, őket bemutató, büszke hagyományőrzővé válik valaki, abban benne van az egész nemzet szeretete.

Ezt követően dr. Hermann Róbert hadtörténész idézte fel az áprilisi eseményeket, majd a rendezvény zárásaként a megjelentek elhelyezték a megemlékezés koszorúit az 1848-as emlékműnél.