A Művésztelep záró – több mint 50 képből álló – kiállításának megnyitójával kezdődött a Szent István napi ünnepség Jászfényszarun. A Művésztelep alkotóit és a megjelenteket a város polgármestere, Győriné dr. Czeglédi Márta köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy helyi alkotója is van a Művésztelepnek.
“Köszönöm, hogy itt vagytok, hogy velünk vagytok és hogy alkottok nekünk” – zárta köszöntőjét a polgármester asszony.

Ezt követően Bugyi István, a Művésztelep egyik ötletgazdája – megköszönve az önkormányzat nyújtotta lehetőséget – sorra bemutatta a 18 művészt, akik két héten keresztül dolgoztak a most kiállított műveken. Kiemelte, hogy ez a művésztelep nem csak egy próbálkozás, hanem hagyományteremtés, hiszen az idei már a második volt.

A színvonalas kiállítást Lisányi Endre művészettörténész, esztéta nyitotta meg, hangsúlyozva a városvezetés fontos szerepét a művésztelep létrejöttében.

Az ünnepség a Pagodánál felállított színpadon folytatódott. A Himnusz közös eléneklését követően a jövőre 40. születésnapját ünneplő Fehér akác Népdalkör előadásában arató dalcsokrot hallhatott a közönség.
A helyi gazdálkodók által megtermelt gabonából elkészített új kenyeret a Jász asszonyok képviselője, Ördögné Czeglédi Mária és Ézsiás István emeritus jászkapitány adta át a város polgármesterének.
A Kiss Gábor esperes, plébános atya által megáldott kenyeret Kovács Sándor, a megyei Közgyűlés Elnöke szelte meg, aki ezt követően megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.
“Külön köszöntöm azokat az embereket, akik a mai napon településükön kitüntetésben, díjban részesülnek. Hiszen nincs is annál szebb és felemelőbb érzés, ha valakinek saját szűkebb közössége elismeri élete munkáját, teljesítményét” – hangsúlyozta Kovács Sándor.

Az ünnepi gondolatokat követőn helyi kis népzenészekből álló Jász Bandérium zenekar három tagja nyűgözte le játékával a közönséget, majd a Város Önkormányzata által adományozott elismerések átadása következett.

Ez évben a Képviselő-testület a Díszpolgári címet Langó Péter részére adományozta, aki külföldi munkája miatt az elismerést október 23-án veszi majd át.

A 40. születésnapját ünneplő Golf együttes tagjai a Képviselő-testület elismeréseként a “Jászfényszaruért díj”- at vehették át, majd a színpadon fellépő zenei utánpótlás – Hornyák Boglárka és Mészáros Kata – csemetékkel büszkélkedhettek.

“Jászfényszarun a közszolgálatáért díj” – ban részesült Fózer Tibos Pálné.

“Köszönet az évekért” elismerést kapott Karizsné Csontos Terézia.

“Köszönet a település fejlődése érdekében végzett munkáért” elismeréseként tárgyjutalomban részesült Szűcsné Jáger Magdolna és Fábián István.

A polgármester asszony a színpadon köszöntötte továbbá Mezei Zsoltné Farkas Paulát, aki Trefort Ágoston díjban részesült, melyet a Nemzeti Tanévnyitó ünnepségen Balogh Zoltán minisztertől vehet át.

A Szent István napi ünnepséget a Városi énekkar műsora zárta.

A rendezvény folytatásaként az est folyamán élő koncertet adott a Bikini együttes, valamint tűzijátékban gyönyörködhettek a városlakók.

Az eseményen készült képek megtekinthetők Facebook oldalunkon.